Uvjetovan vladavinom prava Orban bi mogao blokirati europski plan oporavka

"Mogli bismo staviti veto na konačni sporazum jer odluka o njegovu prihvaćanju mora biti jednoglasna, a mi bismo se mogli sučeliti s 26 ostalih zemalja", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban komentirajući navode da bi se europski plan oporavka mogao uvjetovati vladavinom prava.

Uvjetovan vladavinom prava Orban bi mogao blokirati europski plan oporavka © European Union 2017, Jan VAN DE VEL
10. 7. 2020

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da će europski plan gospodarskog oporavka od koronakrize biti neprihvatljiv ako ga se bude uvjetovalo vladavinom prava te je upozorio da bi Budimpešta na njega mogla staviti veto.

Čelnici 27 članica EU-a sastaju se sljedeći tjedan prvi put uživo otkako je pandemija covida-19 prekinula sastanke u Bruxellesu kako bi razgovarali o višegodišnjem financijskom okviru i planu gospodarskog oporavka od koronakrize.

Orban, koji je tijekom desetogodišnje vladavine stekao golemu moć, trn je u oku Bruxellesa koji ga optužuje za srozavanje demokratskih standarda.

Mogli bismo staviti veto na konačni sporazum jer odluka o njegovu prihvaćanju mora biti jednoglasna, a mi bismo se mogli sučeliti s 26 ostalih zemalja. To jedino možemo učiniti kao krajnju mjeru”, rekao je Orban.

EU namjerava izdvojiti 750 milijardi eura za oporavak zemalja članica koje su najviše pogođene pandemijom, a Orban smatra da se novac mora raspodijeliti “pošteno i fleksibilno”.

Također smatra da treba “izbjeći” miješanje tog plana s politikom. “To je najveći uvjet Mađarske”, rekao je Orban.

Na pitanje jednog liberalnog mađarskog zastupnika u Europskom parlamentu Angeli Merkel je li Unija spremna uvjetovati novčanu pomoć poštivanjem demokratskih standarda, njemačka je kancelarka rekla da je vladavina zakona važna te da će to jasno reći kada se bude govorilo o Viktoru Orbanu. “Pomno ćemo pratiti što se tamo događa”, kazala je Merkel.

Orban je u petak odbacio te kritike kazavši da “liberali blebeću (…), stalno pokušavajući svoju ideologiju vezati uz ekonomska pitanja EU-a”. “To je slijepa ulica”, smatra Orban.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.