Pečeni vol za Miroslava Škoru i pristaše, sutra u Dubravi, al' ne u Konjščinskoj kao 1990. za Franju Tuđmana i HDZ

Veselica i predizborna uvertira nadirućeg Domovinskog pokreta zakazana je za sutra, u nedjelju s početkom u 13 sati u zagrebačkoj Dubravi. Ovaj put ne u Konjščinskoj ulici u kojoj se 1990. godine pekao vol u čast pobjede HDZ-a i dr. Franje Tuđmana na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, već u neposrednoj blizini Grada mladih, negdašnjeg Pionirskog grada. Zagrijavanju za izbore koje organizira mladež Domovinskog pokreta, uz laganu vatricu i tamburice, u Sunekovoj ulici 19, u Blue Diamond & Stari Đoni caffeu, najvjerojatnije će nazočiti i dr. Miroslav Škoro, njegovi najbliži suradnici, brojne pristaše, volonteri, članovi Domovinskog pokreta

Pečeni vol za Miroslava Škoru i pristaše, sutra u Dubravi, al' ne u Konjščinskoj kao 1990. za Franju Tuđmana i HDZ Photo: Patrik Macek/PIXSELL
10. 6. 2020

Napisao: Borut Černelić

Foto: Patrik Macek/PixellIz Dubrave do pobjede! Piše to najvećim slovima na pozivnici koju je Inicijativa mladih Domovinskog pokreta odaslala na adrese viđenijih i lokalnih članova stranke Miroslava Škore. Nadopisali su još: - Pozivamo Vas na proslavu kandidature Miroslava Škore za Hrvatski sabor u II. Izbornoj jedinici, na feštu uz pečenog vola i tamburaše!
Veselica i predizborna uvertira zakazana je za sutra, u nedjelju s početkom u 13 sati u zagrebačkoj Dubravi. Ovaj put ne u Konjščinskoj ulici u kojoj se 1991. godine pekao vol u čast pobjede HDZ-a i dr. Franje Tuđmana na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. Zagrijavanje za izbore mladež Domovinskog pokreta, uz laganu vatricu i tamburice, organiziraju u Sunekovoj ulici 19, u Blue Diamond & Stari Đoni caffeu. Ova kultna ugostiteljska destinacija nalazi se u neposrednoj blizini kružnog toka na cesti koja vodi prema Čučerju te mjesne crkve i bivšeg Pionirskog grada.
Svaka sličnost sa slavljem prvog hrvatskog predsjednika iz 1990. je namjerna. Pobjedonosni put dr. Franje Tuđmana započeo je upravo u drugoj izbornoj. Najjači protukandidati su mu bili komunist Zdravko Tomac te Vlado Gotovac kojeg je nominirala Koalicija narodnog sporazuma. Tuđman je namjerno odabrao upravo Dubravu, Sesvete i II. izbornu jedinicu, jer nije bio siguran hoće li pobijediti u centru Zagreba gdje je imao prijavu boravka. Pobijedio je premoćno, a na izborima je HDZ osvojio 205 saborskih mandata, SKH 107, a Koalicija narodnog sporazuma svega 21!
Gotovo istovjetnu odluku donio je i dr. Miroslav Škoro. Odustao je od svoje rodne Slavonije, Višnjevca i Osijeka, odustao je od 1. izborne jedinice u kojoj živi i odlučio put do uspjeha potražiti baš na istom teritoriju na kojem je putem demokracije Hrvatsku poveo njen prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman.
Vladu Gotovca i Zdravka Tomca je dr. Franjo Tuđman pomeo, a može li isto poći za rukom dr. Miroslavu Škori u srazu s Gordanom Jandrokovićem iz HDZ-a, Dario Hrebakom iz HSLS-a, Rajkom Ostojićem iz SDP-a, Mostovcem Ninom Raspudićem... Obećanje da će u stopu pratiti Miroslava Škoru dao je i Željko Kerum. Gostujući u Otvorenom HRT-a rekao je da će se kandidirati u istoj izbornoj jedinici kao i Škoro. Valja istaknuti kako je u predsjedničkim izborima u prvom krugu u II. izbornoj jedinici koja osim Dubrave i Sesveta uključuje još i istok Zagrebačke županije te Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-Križevačku županiju, Škoro pobijedio. I to je jedan od razloga zašto je na kraju odustao od 1. izborne jedinice gdje stanuje ili od 4. kojoj pripada po rođenju.
Za dr. Franju Tuđmana vol se pekao nakon izbora i držali su se one da je bolje imati prvo vrapca u ruci nego goluba na grani, a ni ražanj nisu htjeli zapaliti dok im je zec bio u šumi?
Poneseni nevjerojatnom energijom Mladež Domovinskog pokreta Dubrava odlučila je zaigrati na sličnu kartu. S iznimkom. Peku vola za brojne pristaše tri tjedna prije izbora, jer žele stvoriti odličnu atmosferu. I dok je HDZ 1990. godine slavio u samom središtu Dubrave, u Konjščinskoj ulici pored Mitnice i okretišta tramvaja, Domovinski pokret će taj obred obaviti u neposrednoj blizini Pionirskog grada, koji se danas naziva Grad mladih.
Izbornu pobjedu 1990. Franjo Tuđman, njegovi najbliži suradnici i viđeniji HDZ-ovci proslavili su iza ponoći 6. svibnja u režiji Janjevaca i u jednoj običnoj jednokatnici u Konjščinskoj ulici u zagrebačkoj Dubravi. Sve je organizirao Paško Glasnović, a domaćin je bio Branko Berišić. Konjščinska ulica u kojoj dominantno žive Janjevci bila je prepuna. Sve je vrvjelo od sretnih građana i HDZ-ovaca, a jelo se, pilo i slavilo sve do jutra. Konjščinska ulica u smiraju socijalizma doživjela je pravi bum. Tamo je svoj prvi duty free shop otvorio Josip Gucić, veliki pristaša i sponzor HDZ-a u prvim danima, a kasnije propali i odbjegli tajkun. Nakon obitelji Josipa Gucić u Konjščinskoj su se ulici otvarali dućani strelovitom brzinom. Trgovalo se sa svim i svačime, od tekstila do video rekordera. Poreznici su ih zaobilazili u velikom luku i na zaprepaštenje i zgražanje uposlenika iz obližnjih državnih trgovina bujali su naočigled. Trgovina Ro-Ma koja je bila na uglu Prosinačkih žrtava i Konjščinske i koja je zapošljavala i desetak trgovkinja propala je ubrzo. Tamo su se plaćali porezi, radnici su bili prijavljeni i kako takvi naprosto nisu mogli konkurirati novom modelu koju je nametala Konjščinska. Nakon pobjede na izborima to je postala prava bescarinska i porezna oaza i upravo stoga i naravno zbog pečenog vola, ubrzo su Konjščinskoj dodijelili nick name – Vol street!
Te 1990. natjecale su se 33 političke stranke, a tukla su se svega tri glavna politička bloka. HDZ Franje Tuđmana, Račanov Savez komunista Hrvatske – SDP i Koalicija narodnog sporazuma, koju su vodili prvaci hrvatskog proljeća na čelu s Vladom Gotovcem, Savkom Dabčević-Kučar i Mikom Tripalom. Drugi krug izbora održao se 6. svibnja. Na temelju izbornih rezultata 30. svibnja konstituiran je prvi višestranački Sabor. Kuća u kojoj se slavilo sada je uređena i u njoj je igraonica. Slavilo se tada u Dubravi cijelu noć, a jutro nakon izbora jedne novine su izašle s naslovom “Jučer izabrano sutra”.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.