"Dalje ruke od Demokratske Republike Kongo", Papa Franjo pred milijun vjernika o djeci, o ratu, mržnji, siromaštvu...

Poglavar Rimokatoličke crkve oštro je osudio ekonomski kolonijalizam tijekom posjeta dvjema afričkim zemljama. DR Kongo i Južni Sudan pogođeni su socijalnom nepravdom i siromaštvom, etničkom mržnjom, tragedijom djece i najmlađih, oružanim sukobima...
 

"Dalje ruke od Demokratske Republike Kongo", Papa Franjo pred milijun vjernika o djeci, o ratu, mržnji, siromaštvu... Vatican Media/ABACAPRESS.COM
2. 2. 2023

Foto:  Vatican Media/ABACAPRESS.COM / Pixell

Papa Franjo je u Kinshasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, molio za prestanak nasilja u Africi. Njegovoj je misi nazočilo više od milijun vjernika, procjenjuju vlasti.

Papa ih je pozvao da postanu misionari mira i nastoje prekinuti krug nasilja na kontinentu. prakticiraš nasilje.

- Gospodin ti kaže, lezi svoje ruke i prihvati milosrđe", rekao je Franjo, pozivajući vjernike da ne podlegnu podjelama. Mnogi u Kinshasi počeli su pristizati u zračnu luku N'dolo u utorak navečer, gdje su pjevali, plesali i pripremali se za Papinu misu. Prema vlastima, Papinom molitvenom obraćanju nazočilo je više od milijun ljudi, uključujući predsjednika Demokratske Republike Kongo Felixa Tshisekedija i vodeće oporbene političare.
Papa će se, prema najavama, susresti i sa žrtvama nasilja te brojnim predstavnicima humanitarnih organizacija.

"Ne smijemo se naviknuti na krvoproliće"
 

Papa Franjo je u utorak stigao u DR Kongo, gdje ga je u Kinshasi čekalo mnoštvo ljudi. Nakon svečanog dočeka, u predsjedničkoj palači primio ga je Tshisekedi. Tamo je Papa održao svoj prvi govor, u kojem je oštro osudio ekonomski kolonijalizam, za koji je rekao da je zemlji oteo mnoga prirodna bogatstva. pljačka", rekao je, ističući važnost napora za mir u regiji. “Ne smijemo se naviknuti na krvoproliće koje desetljećima karakterizira ovu zemlju”, dodao je.

Papa je Afriku trebao posjetiti prošle godine
 

U glavnom gradu DR Konga boravit će do petka, nakon čega će još dva dana boraviti u Jubi, glavnom gradu Južnog Sudana, gdje će mu se pridružiti čelnici Anglikanske i Škotske crkve. Prioritetna zadaća Franjina posjeta je prenijeti poruku mira i pomirenja, budući da su i DR Kongo i Južni Sudan pogođeni socijalnom nepravdom i siromaštvom, etničkom mržnjom i oružanim sukobima Papa je trebao posjetiti DR Kongo i Južnu Sudan u srpnju prošle godine, ali problema s koljenima, zbog kojih je posljednjih nekoliko mjeseci prisiljen koristiti invalidska kolica.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.