Vatikan se morao ispričati zbog Papine izjave

 
Intervju koji je Papa dao u studenom podigao je veliku prašinu. Zašto su njegove riječi bile tako kontroverzne?

Vatikan se morao ispričati zbog Papine izjave Alessia Gulliani, IPA/Pixell
15. 12. 2022

Foto: Alessia Gulliani, IPA/Pixell

Vatikan je potvrdio da se ispričao Rusiji nakon što je papa Franjo u intervjuu u studenom rekao da neki od "najokrutnijih" boraca u ruskoj ofenzivi u Ukrajini "nemaju rusku tradiciju" već pripadaju etničkim manjinama poput Čečena i Burjata, po čemu mislio je na domaće stanovnike ruskih republika.
 

Izjava je izazvala burne reakcije u Rusiji, gdje je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na Telegramu napisala da se "nije radilo o rusofobiji, već o perverziji".

Zakharova je rekla da je Rusija dobila službenu ispriku Vatikana za papinu rasističku izjavu protiv Čečena i Burjata te da je incident završen.

Kazala je da se državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin službeno ispričao Moskvi u pismu i istaknuo, da "Sveta Stolica ima veliko poštovanje za sve ruske narode, njihovo dostojanstvo, vjeru i kulturu, kao i druge zemlje i narode svijeta".

Na pitanje je li istinita izjava Zakharove da se Vatikan ispričao Moskvi zbog papine izjave isusovačkom časopisu America, glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni odgovorio je: "U ovom trenutku mogu potvrditi da je bilo diplomatskih kontakata u tom smislu".

Rusija je u rujnu optužena da je mobilizirala neproporcionalan broj muškaraca iz etničkih manjina u Sibiru i na Kavkazu za svoju ofenzivu u Ukrajini. Kritičari Kremlja, pak, kažu da je u ukrajinskom ratu poginulo više pripadnika etničkih manjina koji žive u siromašnim i udaljenim ruskim regijama nego etničkih Rusa. S druge strane, pripadnici ovih manjina optuženi su za sudjelovanje u zločinima koje Kijev pripisuje ruskim snagama, poput masakra u Buchi.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.