Papa Franjo: Tražim da se taoci odmah oslobode

Papa Franjo pozvao je ekstremni palestinski pokret Hamas da oslobodi taoce koje je uzeo nakon subotnjeg napada na Izrael. Ujedno je izrazio zabrinutost zbog izraelske opsade Gaze, ali je istovremeno priznao pravo Izraela na samoobranu. “Bliskom istoku ne treba rat, već mir”, naglasio je.

Papa Franjo: Tražim da se taoci odmah oslobode Junior Juba / Pixabay
11. 10. 2023

“Tražim da se taoci odmah oslobode”, rekao je u Vatikanu 86-godišnji poglavar Katoličke crkve. Dodao je da Izrael, kao napadnuta zemlja, ima pravo na samoobranu, ali je ipak izrazio zabrinutost zbog izraelske opsade Gaze, "gdje je također bilo mnogo nevinih žrtava".

Zatočenih između 150 i 2000 izraelskih taoca

"Terorizam i ekstremizam ne pridonose rješenju sukoba između Izraelaca i Palestinaca, već pothranjuju mržnju, nasilje, osvetu i samo uzrokuju patnju na obje strane", istaknuo je. Prema njegovim riječima, Bliskom istoku ne treba rat, već mir, temeljen na pravdi i dijalogu.Gaza, bez upozorenja civila.Sukobi između izraelske vojske i Hamasa do sada su odnijeli više od 2200 života, a ukupno najmanje S obje strane ranjeno je 8000 ljudi. Među ubijenima, ranjenima i nestalima ima i mnogo stranih državljana.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.