Oslobođena izraelska vojnikinja je kod kuće, bombardiranje Gaze se nastavlja

- “Biblija kaže da postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat, a prekid vatre značio bi predaju Izraela terorizmu", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Oslobođena izraelska vojnikinja je kod kuće, bombardiranje Gaze se nastavlja Omrežje X/LepaRancore
30. 10. 2023

Izrael sustavno napreduje u svojoj vojnoj kampanji protiv ekstremnog palestinskog pokreta Hamas, rekao je premijer Benjamin Netanyahu na konferenciji za novinare. Naglasio je da je sada vrijeme za rat, te da neće biti prekida vatre. U međuvremenu je izraelska vojska objavila da je iz zarobljeništva Hamasa tijekom operacije u Pojasu Gaze oslobođen talac, vojnik Ori Megidish. "Vojnicu Megidish oteo je teroristički pokret Hamas 7. listopada. Puštena je danas tijekom kopnenih operacija. Ori je sada kod kuće sa svojom obitelji", napisala je vojska na mreži X.

Ovu priliku Izraelci ne žele propustiti

Prema Netanyahuu, izraelska vojska postupno "proširuje kopneni pristup Pojasu Gaze" i "sustavno napreduje korak po korak". Istodobno, kako je rekao u obraćanju izraelskom ratnom kabinetu, nastavlja raditi na oslobađanju talaca koje je nakon napada na Izrael 7. listopada uzeo palestinski pokret Hamas - prema posljednjim podacima ima ih njih 239.

"Operacija čak stvara prilike za (njihovo) oslobađanje i nećemo ih propustiti", istaknuo je krajnje desničarski izraelski premijer, koji je suočen sa sve većim pritiskom u svjetlu neizvjesne sudbine talaca, prenose strane novinske agencije.

Usporedba s 9/11 i odgovorom SAD-a

Kasnije je na konferenciji za novinare u Tel Avivu odbacio prekid vatre. Kao što Sjedinjene Države nisu pristale na prekid vatre nakon bombardiranja Pearl Harbora ili nakon terorističkog napada 11. rujna, Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom nakon užasnih napada 7. listopada, rekao je. Prema Netanyahuu, prekid vatre značio bi predaju Izraela terorizmu.
 

“Biblija kaže da postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat”, rekao je, istaknuvši da je sada vrijeme za rat. "Danas postavljamo granicu između sila civilizacije i sila barbarstva", ocijenio je dalje i ponovio predanost Izraela povratku svih zarobljenih talaca, prenosi britanski BBC.

Muk o svemu onome što je preživjela Izraelka

U međuvremenu je izraelska vojska objavila da je vojnik Ori Megidish oslobođen tijekom operacije u Gazi. Netanyahu je također pozdravio oslobađanje izraelske vojnikinje, ali je izraelski ministar obrane Yoav Galant dodao da neće govoriti o uvjetima u kojima je bila zatočena.

"Ono što nam je rekla ostat će između nje i onoga s kim je razgovarala", rekao je. Ujedno je istaknuo važnost tajnosti ovih podataka, budući da se u rukama Hamasa nalaze i mnogi drugi taoci. "Odlučni smo pobijediti zbog naših talaca. Borimo se za naše taoce", dodao je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.