Ovoga ljeta povećan rizik od požara

Zbog suhog i vrućeg vremena ove se godine može očekivati daleko više od prosječnog broja šumskih požara u Europi, upozorio je u utorak povjerenik Europske komisjie za krizne situacije Janez Lenarčič.

Ovoga ljeta povećan rizik od požara Pixabay
3. 6. 2020

Očekuje se kako će ova sezona požara biti iznad dugogodišnjeg prosjeka kada je riječ o broju požara i spaljenoj površini u Europi”, rekao je Lenarčič na konferenciji za novinare.  Dodao je kako područja u kojima se šumski požari mogu očekivati nisu više samo na jugu, nego i u srednjoj i sjevernoj Europi.

Ovoga su proljeća u više europskih zemalja zabilježene iznadprosječne temperature, zbog čega je u nekima već bilo požara, a s dolaskom ljeta situacija bi se mogla dodatno pogoršati.

Lenarčič je predstavio prijedlog Komisije o jačanju mehanizma civilne zaštite EU-a koji će prema nacrtu novog sedmogodišnjeg proračuna Europske unije dobiti dodatne dvije milijarde eura. Taj bi se novac trebao iskoristiti za stvaranje zaliha strateške opreme u slučaju izvanrednih zdravstvenih situacija, šumskih požara, kemijskih, bioloških ili radioloških incidenata i drugih izvanrednih stanja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.