Ovo je žena koja je krčmila prirodna bogatstva Hrvatske, ona je naše rudno blago prodavala kompanjonima i po 10 x nižoj cijeni

Tko je Marija Ratkić, direktorica Plinare istočne Slavonije koja je nacionalna rudna bogatstva prodavala kompanjonima i po 10 x nižoj cijeni, koja je jedna od 5 pritvorenika zbog pljačke stoljeće, zbog štete koja se procjenjuje i na milijardu kuna.  – Ne, za sljedeću sezonu grijanja ne moramo brinuti. Nema zime!, kazala je to bila dioničarima, novinarima i javnosti pred koji mjesec Marija Ratkić.

Snimala je sve, no nije znala da snimaju i nju! Dolijala i žena koja je omogućila pljačku stoljeća u Hrvatskoj. Sve je poduzela da spriječi pljačke, a sve kako bi krala sa svojom družinom.

Kadroviranje u Plinari istočne Slavonije provodi HDZ, kazali su iz lokalnog Domovinskog pokreta te naveli kako bi moralno i politički odgovorno bilo da svi članovi Nadzornog odbora PIS-a koji su imenovani od strane županije budu smijenjeni.

Ovo je žena koja je krčmila prirodna bogatstva Hrvatske, ona je naše rudno blago prodavala kompanjonima i po 10 x nižoj cijeni Novosti.hr
29. 8. 2022

Napisao: Borut Černelić

Foto: novosti.hr

Marija Ratkić jedan je od kadrova odanih vladajućoj politici u istočnoj Slavoniji. Svoju poziciju direktorice "Plinare istočne Slavonije" zahvaljivala je upravo tome, a i dobrim vezama s Ininim direktorom Damirom Škugorom koji je bio i u nadzornom odboru njena kompanije, a i u Plinacrou i koji je sve osmnjičenike uvezao.

Podružnica Vukovarsko – srijemske županije Domovinskog pokreta izrazila je zabrinutost i nezadovoljstvo indolentnošću i bježanjem od problematike većinskog vlasnika tvrtke PIS-a Vukovarsko- srijemske županije, kao i samog župana Damira Dekanića.

Marija Ratkić polagala je račune nadređenima za sjajne uspjehe Plinare istočne Slavonije. Širok joj je osmjeh bio razvučen po licu, jer sve joj je išlo u prilog, a imala je i anđele zaštitnike. Oko nje su posvuda bili razasuti njeni kompanjoni koji su sjedili i u Nadzornom odboru firme kojoj je ona bila na čelu, ali i u upravama i nadzornim odborima tvrtki koje su opskrbljivali bezočno jeftino plinom tvrtku kojoj je na čelu, a koju su potom po višestruko višim cijenama prodavali na slobodnom tržištu.

– Ne, za sljedeću sezonu grijanja ne moramo brinuti. Nema zime! Riječi su to Marije Ratkić koja je je završila u pritvoru baš kao i preostalih četvero otkrivenih u mega pljački u INA-i. Evo što je govorila obraćajući se dioničarima, novinarima i javnosti prigodom prezentiranja zadnjeg izvješća kompanije kojoj je na čelu, a što su prenijele

„Proizvodnja INA-e je dovoljna proizvodnja za kućanstva i oni rade na istraživanju novih bušotina i rezervi. Uz to i ova nova polja ako se za godinu dana puste u proizvodnju plus prsten prema Osijeku, mi ćemo imati dvosmjerno i dovoljno što znači da nećemo ovisiti samo o ovoj jednoj cijevi preko Slavonskoga Broda. Sigurnost opskrbe u svakom će slučaju biti povećana”, zaključuje direktorica PIS-a Marija Ratkić.

 

Nema zime za naše potrošače, kratko i jasno poručila je direktorica Plinare Istočne Slavonije, distributera i opskrbljivača plinom na našem području Marija Ratkić, kada je riječ o predstojećoj sezoni grijanja. U sveopćem strahu i neizvjesnosti zbog ukrajinske krize, kod nas su za sada stvari pod kontrolom.

„Cijena plina neće se mijenjati. Mi smo zakupili dovoljne kapacitete i količine plina, tako da će kod nas poduzetništvo dobiti nižu cijenu plina. Plin dobivamo od Plinacro transportnog plinovoda. Dio je i proizvodnja s plinskih polja Đeletovaca, Privlake i Ilače, dijelom je opskrbljivač INA, a dio je preko LNG-a. Nema straha za iduću sezonu grijanja”, pojasnila je.

Najjači kritičari gospođe Ratkić su iz Domovinskog pokreta koji je samo da su optužili nju, već su otrovne strelice usmjerili i prema drugim viđenijim HDZ-ovcima tako i prema Mario Banožiću, ministru obrane u Vladi RH. Evo što su napisali:

-Ali kako se Vukovarsko- srijemska županija o ovom teškom kriminalnom djelu nije niti oglasila, pa postavljamo pitanje što planiraju poduzeti odnosno planiraju li smijeniti još uvijek aktualnu predsjednicu Uprave PIS-a? Također, postavljamo pitanje i Županijskom odboru HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije i njihovom predsjedniku Banožiću jesu li pokrenuli stegovni postupak protiv njihovih članova Marije Ratkić i Domagoja Bujadinovića, predsjednika Nadzornog odbora PIS-a? – pitaju iz Domovinskog pokreta. Dodaju kako pretpostavljaju da im to i nije lako izvedivo jer, kako navode, “bojimo se da ona u ovim nezakonitim radnjama nije djelovala bez blagoslova svojih „politički jačih“ stranačkih kolega”. Iz DP-a navode kako bi moralno i politički odgovorno bilo da svi članovi Nadzornog odbora PIS-a koji su imenovani od strane županije budu smijenjeni. -Kako to da predsjednik Nadzornog odbora PIS-a Domagoj Bujadinović nije priveden i ispitan? Lažno obmanjivanje javnosti da o ovome nisu imali saznanja je krajnje licemjerno i nedopustivo kad se vrlo dobro zna tko kome i kada podnosi izvješća o radu kao svome većinskom vlasniku. Nadzorni odbor i Upravu poduzeća imenuje HDZ i ovdje se radi o političkoj odgovornosti za koju su odgovorni Banožić kao predsjednik HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije i župan Damir Dekanić . Strahujemo da ovo nije jedini ovakav slučaj u županijskim tvrtkama, ali kao što nam je poznato svi izvidi i predmeti koji imaju elemenata kaznenih djela završe negdje duboko u ladicama Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima gdje opet sjede ljudi koji su kadrovirani od strane HDZ-.

Iz izvora bliskih Ini, N1 neslužbeno doznaje da je riječ o prodaji plina iz domaćih bušotina, koje se vrlo loše kontroliraju.

Svaka prodaja tog plina smatra se čistom zaradom za kompaniju i zato je pljačka tako dugo prolazila neopaženo.

Drugi, puno važniji detalj je da je iz Plinare istočne Slavonije Vlada upozorena na sporne visoke zarade u preprodaji plina, ali, kako doznaje N1, nitko nije reagirao.

Podsjetimo, svih petero uhićenih u golemoj pljački Ine ostaje u istražnom zatvoru.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

N1 navodi kako šteta za INA-u prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS-Ulaganje ostalo je još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti, pišu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.