- Nije bilježnik Židov izdao Anne Frank! Isprika nizozemskog izdavača za knjigu "The Betrayal of Anne Frank"

Nizozemska izdavačka kuća Ambo Anthos ispričala se zbog moguće prijevare u knjizi "The Betrayal of Anne Frank". Knjiga je publicirana diljem svijeta, a sporno je da navodi židovskog bilježnika kao glavnog osumnjičenika za izdaju Anne Frank nacistima.

- Nije bilježnik Židov izdao Anne Frank! Isprika nizozemskog izdavača za knjigu "The Betrayal of Anne Frank" Anne Frank/screenshoot
3. 2. 2022

Ambo Anthos je najavio da će obustaviti tiskanje knjige dok se ne provedu daljnja istraživanja o izdaji Ane Frank. Izdavačka kuća u priopćenju je navela da su "zatečeni" i da bi trebali "zauzeti kritičniji stav", prenosi Guardian.

FBI detektiv Vinceom Pankokeom vodio je istragu. Knjiga je objavljena 18. siječnja i izazvala je veliku pozornost diljem svijeta, no prvog dana nakon objavljivanja povjesničari i istraživači doveli su u pitanje središnju teoriju knjige. U knjizi se tvrdi da je židovski bilježnik Arnold van den Bergh doveo policiju do skrovišta obitelji Frank u Amsterdamu 4. kolovoza 1944.

Kritičari su eksplicitno doveli u pitanje dokaze koji podupiru Van den Berghovu tvrdnju nakon 2. svjetskog rata da je kao član Amsterdamskog Židovskog odbora imao pristup adresama skrovišta i da je "dilao" Nijemcima podatke.

Van den Bergh je preminuo 1950. od posljedica raka grla. Za komentar situacije zamoljen je i američki izdavač HarperCollins koji je kupio prava na knjigu na engleskom. Prema riječima Ambo Anthosa, također je "utjecao na sadržaj knjige i nizozemski novinar Neta Pieter van Twisk, koji je bio dio istraživačkog tima tijekom pisanja knjige, rekao je da su izjave u njoj objavljene s odgovarajućim bilješkama, te da je iznenađen izjavom izdavača.

 Anne Frank rođena je 1929. i njezina obitelj skrivala se dvije godine iznad skladišta, tik uz kanal u amsterdamskoj četvrti Jordan. Potom su završili u logoru Bergen-Belsen, gdje je umrla od tifusa 1945. godine. Iz logora se živ vratio samo otac, koji je potom 1947. objavio dnevnik svoje pokojne kćeri. Knjiga je prevedena na više od 55 svjetskih jezika.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.