Bio je heroj našeg djetinjstva, a sada će ga 'preseliti u vječna lovišta', filmovi o njemu rađeni su u koprodukciji Jadran filma

Nijemci uklanjaju Winnetoua i Oldom Shatterhanda iz književnosti baš kao što se ruše ruski spomenici u baltičkim zemljama i dokida ruska književnost i umjetnost!

Njemačka izdavačka kuća Ravensburger Verlag najavila je da će povući knjigu Karla Maya, vezanu uz novi film Mladi poglavica Winnetou i druge naslove o legendarnom junaku. Svoju su odluku obrazložili optužbama za rasizam i kulturalno prisvajanje.

Velik dio senzacionalnih kadrova snimljen je na sljedećim lokacijama:

7 od 11 filmova o čuvenom Apašu kojem bijelci kradu zemlju snimljeni su u Hrvatskoj, u kooprodukciji "Jadran filma"

Bio je heroj našeg djetinjstva, a sada će ga 'preseliti u vječna lovišta', filmovi o njemu rađeni su u koprodukciji Jadran filma Nikola Predović / HAVC
27. 8. 2023

Foto: Nikola Predović / HAVC

Autor romana Karl May (1842.-1912.) smatra se prvim autorom knjižnog bestselera na njemačkom jeziku. Njegove knjige prodane su u više od 200 milijuna primjeraka diljem svijeta i prevedene su na 40 jezika. Serijal priča Vinetou fokusiran je na prijateljstvo između njemačkog imigranta u Sjedinjenim Državama, Old Shatterhanda, i poglavice Apača (i 'brata po krvi') Vinetoua.
 

Tijekom 1960-ih (1963.-1968.) u Hrvatskoj su se snimali legendarni filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Apača Winnetoua prema romanima Karla Maya, a posljednji je sniman nedavno, 2015.

 

Karl Friedrich May (1842.-1912.) bio je njemački pisac pustolovnih romana kojeg pamte milijuni čitatelja. Putopisi su mu prevedeni na tri desetak stranih jezika i tiskani u milijunskim nakladama. Filmovi Winnetou, nastali u koprodukciji Rialto filma iz Berlina i Jadran filma iz Zagreba, smatraju se najpopularnijim filmovima svih vremena u Njemačkoj.

 

Među brojnim potencijalnim lokacijama diljem svijeta, za snimanje su konačno odabrana brojna hrvatska područja: Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni park Krka, kanjon rijeke Zrmanje, Park prirode Velebit (greben Tulove grede, prijevoj Prezid), Park prirode Vransko jezero, nalazišta Modrić, Rovanjska, Jasenice, Raštević, Omiš, zatim rijeka Cetina, Grobničko polje, Platak....

 

Čak 7 od 11 filmova o Winnetouu snimano je u blizini Starigrada-Paklenice koja je kasnije postala omiljeno odredište ljubitelja romana Karla Maya i filmova o Winnetouu, a prekrasne lokacije snimanja savršeno su sačuvane u punom sjaju.

Romani su bili toliko popularni da ih nisu zabranili ni nacisti tijekom Drugog svjetskog rata.

Legenda našeg djetinjstva

Žestoke rasprave na društvenim mrežama, u kojima su neki aktivisti fikciji pripisivali ulogu u širenju rasističkih stereotipa proizašlih iz kolonijalizma, kao i kulturološke aproprijacije u opisivanju obilježja starosjedilaca, potakle su spomenutu odluku izdavača, koja je potom dodatno podijelila javno mnijenje. koji podupiru odluku izdavača, kažu da su djela Karla Maya nastojala dočarati idilu života sjevernoameričkih Indijanaca, zanemarujući pritom genocid koji je nad njima počinjen, nepravedno naseljavanje njihovih teritorija od strane bijelih došljaka i uništavanje prirodnih resursa. S druge strane, protivnici odluke pozivaju na vraćanje knjiga na police i inzistiraju da je sve to samo 'histerija zbog koje heroj našeg djetinjstva spaljuje na lomači'. Pogledajte trailer novog filma o mladom Vinetouu koji je uzburkao društvene odnose...

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.