U Zagrebu obilježen Dan ružičastih majica

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetili su Savjetovalište Luka Ritz

U Zagrebu obilježen Dan ružičastih majica Grad Zagreb
26. 2. 2019

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježen je danas u Zagrebu. Diljem svijeta ovaj je dan poznat kao Dan ružičastih majica, a obilježava se posljednje srijede u veljači. 

Tim povodom "Savjetovalište Luka Ritz" održalo je dan otvorenih vrata, kako bi senzibiliziralo javnost o prevenciji kao najučinkovitijoj mjeri borbe protiv vršnjačkog nasilja. Uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, centar je posjetio i  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Kako je tom prilikom istaknula ravnateljica centra Ivana Jolić, tijekom proteklih godinu i pol dana centar je imao 800 korisnika, a pružio je više od tri tisuće usluga. U najvećoj mjeri korisnici su bili dječaci u dobi od 10 do 17 godina i njihove majke. Kod čak 17,5 posto njih utvrđeno je da su doživjeli neki oblik nasilja, dok je ih dvije trećine proživjelo obiteljsko nasilje. Također, vršnjačko nasilje doživjelo je 34 posto korisnika.

"Luka Ritz je odlučio biti svoj i na taj način pridonijeti svojem društvu. Nije mogao ni sanjati svoju tragičnu sudbinu i da će tek nakon smrti odigrati tako snažnu ulogu u hrvatskom društvu", kazala je Grabar-Kitarović, naglasivši da u borbi protiv vršnjačkog nasilja ključnu ulogu igra obitelj.

"U jednoj svetoj knjizi piše da je jadan i čemeran čovjek onaj koji u svom srcu nema mjesta za drugog čovjeka. I zato budimo svi bolji ljudi i svaki dan učinimo jedno dobro djelo više nego proteklog dana. Onda neće biti nasilja među nama", poručio je zagrebački gradonačelnik. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.