Ne brinite, novi MINI Cooper također dolazi s benzinskim motorima

U njemu kucaju rasni BMW benzinski motori!!! Nakon što je britanski brend u njemačkom vlasništvu već predstavio električnu verziju svog Coopera, sada je na redu i ona najpoželjnija, benzinska. Dva turbobenzinca, ali nešto ipak nedostaje novoj generaciji...
 

Ne brinite, novi MINI Cooper također dolazi s benzinskim motorima MINI
8. 2. 2024

Napisao: Gregor Žvab

Električnu verziju smo već vidjeli, no više-manje je jasno da će najveći “teret” u obitelji Mini podnijeti benzinski motor. Kao i u prethodnoj generaciji, i ovaj put je dobio dva motora, oba pojačana turbinom: 1,5-litreni s tri cilindra i 2,0-litreni s četiri cilindra. Žalosno, nema više ručnog mjenjača.

Oba poznata motora

Prvi će služiti za pogon MINI Cooper C verzije, koja predstavlja novu oznaku u obitelji Mini. Za sada je to osnovni motor koji može proizvesti 115 kilovata (156 konjskih snaga) i 230 Nm okretnog momenta, a do 100 km/h stiže za 7,7 sekundi.okretnog momenta je trenutno najjači MINI nove generacije i ubrzava do 100 za 6,6 sekundi. S obzirom na obujam i snagu oba motora, poznavateljima je vjerojatno već jasno porijeklo. Riječ je o BMW-ovim motorima B38 i B48, koji se između ostalih nalaze u modelima X1 sDrive18i i X1 xDrive23i.

Opet ćemo pritiskati gumbiće

U unutrašnjosti ne možete zaobići novi, središnji, okrugli ekran promjera 24 centimetra koji je orijentiran prema vozaču. Za Mini se kaže da nudi isto iskustvo kao i mobilni telefon, a sučelje je navodno jednostavno i intuitivno, a izraz "hey MINI" također aktivira glasovno upravljanje infotainment sustavom. Osim toga, oni su (srećom) dostupni su i dalje ispod zaslona na klasičnim tipkama, a tradicionalno je tu i prilično mali prtljažnik, koji mjeri 210 litara. Obaranjem stražnje klupe to se može povećati na nešto manje od 800 litara obujma.

Izvana je Mini s troja vrata prilično sličan električnoj verziji koja je predstavljena prije nekog vremena. Zadržao je karakteristične karakteristike svojih prethodnika, dizajneri su se malo poigrali jedino sa stražnjim svjetlima koja su sada potpuno drugačijeg oblika, ali je ipak ostao nepogrešiv, kompaktan i na prvi pogled MINI. Cijene i datum prodaje trebat će pričekati još malo, kao i stvarna John Cooper Works verzija.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.