Legendarna Opel Manta dala je ideju i pečat za izgled nove Mokke, no pogon na benzin i dizel, a i struja stiže iz Peugeota

Nova Opel Mokka stiže 2021. godine, a na virtualnoj svjetskoj premijeri Opelovci  su s ponosom istakli kako je 50. rođendan proslavljene Mante ostavio trag na izgledu novog omalenog crossovera.  Istaknute su i cijene i specifikacije.
Početna benzinska verzija 1.2 bit će dostupna za 19.900 eura, a ona skroz na struju, koja je pogonska inačica e-Peugeota 208, za 32.990 eura. Mokka stiže s benzinskim, dizelskim, hibridnim i čisto električnim pogonskima. Sasvim dovoljno za sraz s najljućim konkurentima, s Kia Nirom, Hyundai Konom i MINI hatchbackom.

Legendarna Opel Manta dala je ideju i pečat za izgled nove Mokke, no pogon na benzin i dizel, a i struja stiže iz Peugeota Opel
23. 9. 2020

Elektrifikacija je postala jedan od ključnih Opelovih koncepata u posljednjih godinu dana. U zadnjih 365 dana predstavljena samo tri potpuno električna modela, a to su Corsa, Zafira (i teretna verzija Vivaro-E) i na kraju crossover Mokka. Svjetlo dana prvi je put ugledao u lipnju ove godine, gotovo točno tri godine nakon Peugeotova preuzimanja Opela i njegovog ponovnog rođenja, a sada je, tri mjeseca kasnije, potpuno spreman za susret s novim kupcima.

Tvrtka sa sjedištem u Rüsselsheimu otkrila je danas da će pretprodaja automobila, koji je sportskiji od prethodnika - prednji dio očito koketira s bivšim modelom Manta, koji ove godine slavi 50. rođendan, i dalje ostati čistokrvni crossover. . Kao rezultat toga, Opel je danas napokon otkrio cijenu automobila. U Njemačkoj će za ovaj novitet morati odbiti najmanje 19.990 eura, što uključuje i PDV.

I ne samo elektrika

Spomenuta cijena ne odnosi se na niti jednu elektrificiranu verziju. Iako je Opel Mokka prvenstveno predstavljena kao električni automobil - za što će u Njemačkoj morati izbrojati 32.990 eura - moći će se naručiti i u hibridnoj kombinaciji s benzinskim ili dizelskim motorima. Očekuje se da će njihova ponuda biti potpuno ista kao ponuda u sestrinskoj Corsi, što znači dobro znani 1,2-litreni benzinski i 1,5-litreni dizelski motori snage od 100 do 130 'konja' (75-96 kilovata).

Na prvi pogled snaga motora ostaje relativno mala, čak i u najjačoj verziji, ali vjerojatno dovoljna s obzirom na činjenicu da je automobil u prosjeku lakši za 120 kilograma od svog prethodnika.
Mokkina benzinska paleta temelji se na PSA-inom poznatom turbobenzinskom 1,2-litrenom trocilindrašu. Dostupna su dva izlaza - početni model proizvodi 99 konjskih snaga i 205 Nm okretnog momenta, dok varijanta s najvećim izborom nudi 128 konjskih snaga i 230 Nm okretnog momenta. Benzinski motor od 99 konjskih snaga omogućuje Mokki vrijeme od 0-100 km/h za 11 sekundi i najveću brzinu od 181 km/h. Podaci o ekonomičnosti potrošnje goriva također su predvidljivo učinkoviti, s navodnim rasponom WLTP-a između 5,1 i 7,6 litara na stotinu kilometara. Podaci o emisijama iznose između 124 i 128 g / km CO2, što bi Mokku trebalo staviti u relativno povoljnu poziciju.  Moćniji benzinski agregat od 128 konjskih snaga smanjuje Mokkino vrijeme do stotke na 9,2 sekunde i povećava najveću brzinu na 207 km/h. Emisija štetnih plinova je između 123 i 126 g/km CO2. Tu je i znani dizelaš s turbopunjačem od 1,5 litre, također PSA agregatom. Dostupan je isključivo s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa - a emitira samo 114 g/km CO2. Tu je i električna Mokka, koja je sve najvažnije pogonske komponente preuzela iz prekrasnog Peugeota e-208. Posjeduje bateriju od 50 kW i prednji elektromotor snage 134 KS i 260 Nm okretnog momenta, s "rangeom" od 330 km.


Druga generacija Mokke izgledom je radikalno drukčija u usporedbi s prethodnikom. Novi je model 125 mm kraći, a ima manje prednje i stražnje prevjese. Međuosovinski razmak zapravo je vrlo malo produžen - za dva milimetra. Nova je Mokka kompaktnije od stare Mokke X, a agresivnija i s jednako prostora u unutrašnjosti.

Od danas je Mokka već dostupna prvim kupcima u Njemačkoj (ali samo u pretprodaji), ali što je s nama? Kako nam je rekao Neven Novak, Opelov glasnogovornik za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, na novu Mokku ipak će trebati još malo pričekati. Očekuje se da će se narudžbe domaćih kupaca početi prikupljati do kraja listopada, kada će biti poznat i cjenik. Očekuje se da će prva vozila u Hrvatsku stići početkom sljedeće godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.