Sjeverni tok napali su teroristi! Novi problemi na Sjeveru: Na plinovodu Sjeverni tok otkrili...

U političkim i stručnim krugovima sve se više učvršćuje uvjerenje da je riječ o sabotaži. Europska unija upozorila je, među ostalim, da je oštećenje plinovoda namjerna radnja.

Na Zapadu su uprli prst u Rusiju, no Kremlj je odbacio optužbe o umiješanosti u curenje plinovoda kao "glupe i apsurdne". Tko je zapravo obavio tešku tiverziju na plinovode koje su godinama podupirali Merkel i Putin.

Sjeverni tok napali su teroristi! Novi problemi na Sjeveru: Na plinovodu Sjeverni tok otkrili... Twitter/YourAnonCentral
29. 9. 2022

Četvrto mjesto curenja plina otkriveno je na plinovodu Sjeverni tok u Baltičkom moru koji iz Rusije vodi u Europu. Mediji javljaju da je otkriveno novo curenje na plinovodu Sjeverni tok 2, no Obalna straža to još nije potvrdila.

"Plin curi na dvije lokacije sa švedske i dvije s danske strane", rekao je predstavnik švedske obalne straže nakon što su već potvrdili tri lokacije curenja plina u proteklih nekoliko dana. Objasnio je da su dvije lokacije na švedskoj strani relativno blizu jedna drugoj.

Mnogi su mediji izvijestili da je otkrivena i četvrta lokacija na plinovodu Sjeverni tok 2, no Obalna straža to tek treba potvrditi.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 bili su u središtu geopolitičkih napetosti posljednjih mjeseci, budući da je Rusija – navodno u znak odmazde za zapadne sankcije nakon invazije na Ukrajinu – smanjila ili čak zaustavila isporuke plina Europi. Iako cjevovodi, kojima upravlja konzorcij u većinskom vlasništvu ruskog energetskog diva Gazproma, trenutno nisu u funkciji, oba još uvijek imaju plina.

Uvjereni su da je sabotaža

U ponedjeljak su seizmografske mjerne postaje u Švedskoj i Danskoj otkrile dvije odvojene eksplozije u području plinovoda, koji leže na dubini između 80 i 100 metara. Fotografije koje je snimila danska vojska u ekonomskim zonama Švedske i Danske pokazale su tri velike mase mjehurića na površini vode promjera od 200 do 1000 metara.

U političkim i stručnim krugovima sve se više učvršćuje uvjerenje da je riječ o sabotaži. Između ostalog, Europska unija, koja je već upozorila na napade na svoju infrastrukturu i najavila akciju, upozorila je da je oštećenje plinovoda namjeran čin.

Istodobno su mnogi na Zapadu uprli prst u Rusiju, a Kremlj je odbacio optužbe o umiješanosti u curenje plinovoda kao "glupe i apsurdne". Na zahtjev Rusije, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se na ovu temu u petak.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.