Trump najavio premještanje američkih vojnika iz Njemačke u Poljsku

"Poljska je jedna od rijetkih zemalja koje ispunjavaju svoje obveze prema NATO-u. Sad su pitali možemo li poslati dodatne postrojbe i za to će platiti. Vjerojatno ćemo ih i premjestiti iz Njemačke u Poljsku", istaknuo je američki predsjednik Donald Trump.

Trump najavio premještanje američkih vojnika iz Njemačke u Poljsku Pixabay
25. 6. 2020

Nakon nedavne najave o smanjenju broja američkih vojnika u Njemačkoj, američki predsjednik Donald Trump jučer je poručio da će jedan dio tih vojnika najvjerojatnije biti premješten u Poljsku.

Neki od njih će se vratiti doma. Neki će otići na druga mjesta. Poljska bi bila jedno od tih drugih mjesta u Europi”, izjavio je Trump nakon jučerašnjeg sastanka sa svojim poljskim kolegom Andrzejom Dudom u Washingtonu.

Poljska je jedna od rijetkih zemalja koje ispunjavaju svoje obveze prema NATO-u. Sad su pitali možemo li poslati dodatne postrojbe i za to će platiti. Vjerojatno ćemo ih i premjestiti iz Njemačke u Poljsku”, istaknuo je američki predsjednik.

Poljski predsjednik Duda istaknuo je da se “ne usuđuje govoriti američkom predsjedniku kamo da pošalje svoje vojnike”, ali da ga je zamolio da “ne povlači američke snage iz Europe” kako bi sačuvao sigurnost kontinenta.

Američki predsjednik nedavno je najavio da će smanjiti broj američkih vojnika u Njemačkoj s 34.500 na 25.000. Taj je potez obrazložio činjenicom da Njemačka odbija povećati financijska sredstva za obranu kako bi dosegnula cilj NATO saveza da se godišnja izdvajanja za obranu do 2024. godine povećaju na najmanje dva posto BDP-a. “Njemačka duguje NATO-u milijarde dolara i to mora platiti”, kritizirao je Trump njemačku vladu.

Njemačka je tijekom proteklih godina znatno povećala financijska sredstva za obranu, ali su ona 2019. godine i dalje iznosila samo 1,38 posto BDP-a, zbog čega se njemačka vlada često nalazi na udaru američkoga predsjednika.

Američki je predsjednik optužio Berlin i za loše ponašanje prema SAD-u kad je riječ o trgovini. “Zašto Njemačka plaća milijarde dolara Rusiji za energiju, a onda mi trebamo štititi Njemačku od Rusije? Kako bi to trebalo funkcionirati? To ne ide tako”, izjavio je.

Trump se time osvrnuo i na novi plinovod Sjeverni tok 2, odnosno Nord Stream 2, koji bi trebao dovoditi plin iz Rusije u Njemačku. Sjedinjene Države žele pod svaku cijenu spriječiti izgradnju skoro dovršenog plinovoda te su prošle godine uvele i sankcije protiv Sjevernog toka 2. One su posebno usmjerene na tvrtke uključene u postavljanje plinovoda preko Baltičkog mora i njihove vlasnike te obuhvaćaju zabranu putovanja u SAD, kao i zamrzavanje imovine osoba i poduzeća na koje se one odnose. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.