Trump potvrdio djelomično povlačenje američkih vojnika iz Njemačke

Američki predsjednik Donald Trump jučer je u Bijeloj kući potvrdio medijska nagađanja: Sjedinjene Države povući će jedan dio svojih vojnika koji su stacionirani u Njemačkoj. Iz Njemačke stižu oštre kritike zbog tog poteza.

Trump potvrdio djelomično povlačenje američkih vojnika iz Njemačke Pixabay
16. 6. 2020

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je medijska nagađanja da će smanjiti broj američkih vojnika u Njemačkoj na 25.000. Prema podacima njemačkih medija trenutačno se u Njemačkoj nalazi oko 34.500 američkih vojnika.

Trump je taj potez obrazložio činjenicom da Njemačka odbija povećati financijska sredstva za obranu kako bi dosegnula cilj NATO saveza da se godišnja izdvajanja za obranu do 2024. godine povećaju na najmanje dva posto BDP-a. “Njemačka duguje NATO-u milijarde dolara i to mora platiti”, kritizirao je Trump u ponedjeljak navečer u Bijeloj kući.

Njemačka je tijekom proteklih godina znatno povećala financijska sredstva za obranu, ali su ona 2019. godine i dalje iznosila samo 1,38 posto BDP-a, zbog čega se njemačka vlada često nalazi na udaru američkoga predsjednika. Trump je u ponedjeljak istaknuo da su i dva posto zapravo još uvijek premalo.

Američki se predsjednik osvrnuo i na gospodarsku štetu koju će izazvati djelomično povlačenje američkih vojnika. “To su dobro plaćeni vojnici. Oni žive u Njemačkoj i troše velik dio svog novca u Njemačkoj. Dok oni (Nijemci) ne plate, povući ćemo svoje vojnike, odnosno jedan dio svojih vojnika”, poručio je Trump.

Američki je predsjednik optužio Berlin i za loše ponašanje prema SAD-u kad je riječ o trgovini. “Zašto Njemačka plaća milijarde dolara Rusiji za energiju, a onda mi trebamo štititi Njemačku od Rusije? Kako bi to trebalo funkcionirati? To ne ide tako”, izjavio je.

Trump se time osvrnuo i na novi plinovod Sjeverni tok 2, odnosno Nord Stream 2, koji bi trebao dovoditi plin iz Rusije u Njemačku. Sjedinjene Države žele pod svaku cijenu spriječiti izgradnju skoro dovršenog plinovoda te su prošle godine uvele i sankcije protiv Sjevernog toka 2. One su posebno usmjerene na tvrtke uključene u postavljanje plinovoda preko Baltičkog mora i njihove vlasnike te obuhvaćaju zabranu putovanja u SAD, kao i zamrzavanje imovine osoba i poduzeća na koje se one odnose. 

Zamjenik kluba zastupnika CDU/CSU-a u njemačkom Bundestagu Johann Wadephul oštro je kritizirao odluku američkoga predsjednika. “Ta mjera i opravdanje su pogrešni i slabe NATO. Njemačka jača svoje napore za obranu i mora to činiti unatoč koronakrizi. Svako smanjenje vojne prisutnosti samo ojačava probleme umjesto da ih rješava. Tako se ne ponaša prema partnerima”, poručio Wadephul dodavši da planirano povlačenje američkih vojnika ide na štetu sigurnosnih interesa istočne Europe.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.