Prijavio Nissana na 7000 eura, a samo bull bar i nadogradnje koštaju na Terranu i više od 8000 eura! Je li tu riječ o teškom sukobu interesa

RAZOTKRIVANJE! Ovo s Banožićem postaje sve zanimljivije.  Prvo je bio u sinkopi, a onda čakula po birtijma s istražiteljima, bratićem šefa policije i stranačkim kolegama! Pa kako to da se ništa ne zna o homologacijama i atestu nadogradnji, pa kako je moguće da Povjerenstvo za sukob interesa ne reagira da je ministar prijavio vrijednost auta na 7000 eura, kad samo nadogradnja stoji u najmanju ruku još 8000 eura... Je li moguće da je prošao tehnički pregled s Nissanom i stoga jer su vlasnici stanica u Vukovaru i Vinkovcima usko povezani sa strankom čiji je član i Banožić, zašto je vojna policija bila na "izvidu"...?

O tome kako je obitelji Gorana Šarića (40) iz Privlake koji je poginuo i koji je iza sebe ostavio suprugu i dvoje male djece, ne govori se puno... Postavljaju se brojna pitanja i brojne su nelogičnonosti.

Obično se sve zna o kaznenim prijavama, o ovoj se zna malo ili gotovo ništa. Tek jučer se saznalo se da je u velikoj tajnosti podnesena kaznena prijava protiv ministra koji se nakon nesreće!

Policija i tužiteljstvo u ovom slučaju šute k'o zaliveni, iako u sličnim situacijama redovito izvješćuju javnost!

Prijavio Nissana na 7000 eura, a samo bull bar i nadogradnje koštaju na Terranu i više od 8000 eura! Je li tu riječ o teškom sukobu interesa Mario Banožić /FB
8. 12. 2023

I policija i DORH uporno šute, iako o rezultatima sličnih istraživanja inače bez odgode izvješćuje javnost. Punih mjeseca dana nakon što je skrivio prometnu nesreću kod Vinkovaca u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac malodobne djece, PU vukovarsko-srijemska navodno je napisala kaznenu prijavu protiv donedavnog Plenkovićevog ministra obrane i šefa vukovarsko-srijemskog HDZ-a.

Iako se u ovakvim slučajevima gotovo redovito sazivaju i press konferencije u ovoj fazi istrage i kad je riječ o kaznenoj prijavi. Muk nadležnih govori kako ovaj slučaj ima poseban tretman, jer informacija nema, a neslužbenu vijest o podizanju kaznene prijeve donio je iz "svojih pouzdanih izvora" ekskluzivno Jutarnji list. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/u-velikoj-tajnosti-stigla-kaznena-prijava-protiv-banozica-ali-cudnim-zbivanjima-tu-nije-kraj-15402429.

Ostala javnost ostala je prepuštena da vjeruje kako je jedan od vodećih domaćih medija u posjedu točne informacije. Zadnje službeno priopćenje Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru i to odgovor na upite novinara datira još od 14. studenoga https://dorh.hr/hr/priopcenja/zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-u-vukovaru-odgovor-na-upite-novinara-0
Od tada vlada pravi muk, iako u sličnim slučajevima Odvjetništvo je puno (bez)obzirnije kad je riječ o informiranju javnosti. Ništa bolje javnost nije upućena ni kad je riječ o Policiji. Ona na državnoj razini upite proslijeđuju na lokalnu policijsku ispostavu, koja jednako kao i Županijsko odvjetništvo šuti.

Poslali smo upit Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovarau i pitali ih je li točna informacija o tome da su podigli kaznenu prijavu. Do objave ovog teksta nismo dobili odgovor, a objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

Javnost bi u ovoj fazi istrage, a posebice ako je odista podignuta kaznena prijava trebala znati nešto više od do sada poznatoga. Jer upravo su se odgovorni pozivali da interes istrage u prvim danima nakon nesreće je jači od znatišelje medija i javnosti. No u trenutku kad je kaznena prijava podignuta bilo je za očekivati, jer takva je praksa, da sazanamo puno više.

Špekulacije se roje dok istražitelji šute

Šutnja policije, istražitelja i odvjetništva samo potencira brojne špekulacije koje se roje iz dana u dan.

Ovo s Banožićem postaje sve zanimljivije. Postavljaju se brojna pitanja i brojne su nelogičnonosti. Prvo je bio u sinkopi, a onda čakula po birtijma s istražiteljima i stranačkim kolegama! Pa kako to da se ništa ne zna o homologacijama i atestu nadogradnji, pa kako je moguće da Povjerenstvo za sukob interesa ne reagira da je ministar prijavio vrijednost auta na 7000 eura, kad nadogradnja stoji u najmanju ruku još 8000 eura... Je li moguće da je prošao tehnički pregled s Nissanom i stoga jer su vlasnici stanica u Vukovaru i Vinkovcima usko povezani sa strankom čiji je član i Banožić...? 

Obično se sve zna o kaznenim prijavama, o ovoj se zna malo ili gotovo ništa. Tek jučer se saznalo se da je u velikoj tajnosti podnesena kaznena prijava protiv ministra koji se nakon nesreće!
Policija i tužiteljstvo u ovom slučaju šute k'o zaliveni, iako u sličnim situacijama redovito izvješćuju javnost!

Prijeti mu od 1 do 8 godina zatvora

Banožića se sumnjiči za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu koje je opisano u 227. članku Kaznenog zakona, odnosno za točke 1., 2. i 6.,, a tereti ga se da je to učinio iz nehaja. U slučaju pravomoćne sudske presude, prijeti mu od jedne do osam godina zatvora. Kako smo izvijesti do sada Banožićev terenac bio je atestiran. Tako tvrdi tvrtka 4x4 Performance koja je nadogradila Nissan s dijelovima vrijednim gotovo 10.000 eura
Nadogradnja Terrana stajala je i do 10.000 eura, a Mario Banožić je u imovinskoj kartici naveo kako ternac ne vrijedi više od 7000 eura. Očito je kako ovdje posla ima i za Povjerenstvo o odlučivanju sukobu interesa!

Lidija Kirin Ukušić iz tjunerske tvrtke izjavila je: - "Nissan je bio ispravan! Sva nadogradnja atestirana. Osobno smo radili atest svih dijelova koji su naknadno ugrađivani! Radimo sve po zakonu!"

Je li Banožićev terenac bio neispravan zbog nadogradnji i jesu li one homologirane i atestirane? Tek će biti poznato je li Nissan Terrano smio uopće prometovati i izaći na prometnice! Poslani krunski dokazi o homologaciji i atestima Banožićeva Nissan Terrana Županijskom državnom odvjetništvu.

Centar za vozila dao je krvnu sliku Terranu, na kakva je javnos ne smije znati

Upravo na njihov zahtjev, "Centar za vozila" dao je "krvnu sliku" terenca! Za sada samo njima, jer riječ je o kaznenom postupku. Prometni stručnjak i sudski vještak, Goran Husinec je rekao kako je "ministra od sigurne smrti vjerojatno spasilo to što je vozio čvrsti i teški terenac koji je bio opremljen snažnim, masivnim i sigurnosnim "bull barom". Naš zadnji tekst o tragičnom sudaru u Slavoniji izazvao je nevjerojatnu pažnju i čitanost, a na društvenim mrežama javila se i Lidija Kirin Ukušić, administrativna direktorica u tjuning tvrtki "4x4 PERFORMANCE" koja je izvela brojne nadogradnje na ministrovom terencu koji je jednako kao i sam Banožić danas predmet istrage Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Revoltirana načinom rasprave na društvenim mrežama izletila je sa svojom pričom i javno otkrila kako je i kompanija u kojoj radi (ne)izravno uključenu u istragu županijskog odvjetništva. Pokušala je smiriti javnost svojom izjavom kako je Nissan Terrano 2.7 kojeg je vozio ministar tehnički bio sasvim ispravan i sa svim preinakama, no nemali je broj onih koji i dalje sumnjičavo gledaju na automobil koji je bio nadograđen s "malim milijunom preinakom".

Istražitelji će se sigurno zapitati o atestu i homologaciji

Jasno je kako se svaki policajac koji je taj auto vidio na cesti mogao zapitati je li bull-bar legalno na autu (teoretski, ne mogu se ni atestirati u Europskoj uniji, jer predstavljaju opasnost). Svi su okretali glavu na drugu stranu, jer čuvaju dupe... Sve je dobro dok se ne dogodi nešto tako strašno, a onda se istražuju i najsitniji mogući detalji, pa i oni na autu. Znano je da će vas na tehničkom rušiti i ako umjesto halogenih ugradite led svjetla, a prethodni ih ne atestirate. Pa kako se onda ne zapitati za Nissan Terrano koji je bio "nakrcan s najmanje 10.000 eura" vrijednom dodatnom opremom. to ne izaziva samo pozor županijskog državnog odvjetništva, već i Povjerenstvo za sukob interesa. Kako je poznato ministar Banožić u svojoj je imovinskoj kartici naveo kako mu terenac vrijedi samo 7000 eura, a kad i golim okom pogledate, ugrađena dodatna oprema na njemu sigurno vrijedi i više nego sam terenac. Očito je kako ova nesreća otvara Pandorinu kutiju i otkriva niz nepravilnosti vezanih uz sam automobil, ali i samog ministra Banožića.

Bilo kako bilo, punu istinu javnost treba znati, baš kao i obitelj tragično preminolog Gorana Šarića (40), građevinskog poduzetnika iz Privlake.

Lidija Kirin Ukušić koja je, igrom slučaja baš iz Vinkovaca, izjavila je:

- NISSAN TERRANO BIO JE ISPRVAN!!!  SVA NADOGRADNJA JE ATESTIRANA ... OSOBNO SMO RADILI A-TEST SVIH DIJELOVA KOJI SU NAKANDNO UGRAĐIVANI. SVAKI TJEDAN IMAMO PO DVIJE HOMOLGACIJE I RADIMO SVE PO ZAKONU PA TAKO I NJEMU. PRVO PROVJERITE INFORAMCIJE PA ONDA SERITE !!!!!!!!!!!!!!!

Bila je to snažna poruka koja ide u prilog ministru, baš kao što je i otkrila kako je Banožićev terenac bio stručno "tjuniran", no teško da izjava Lidije Kirin Ukušić može zadovoljiti istražitelje. Svakako da će im olakšati istragu, na sasvim sigurno kako će pod lupu staviti svaki detalj na Nissan Terranu 2.7.

Naravno da treba utvrditi jel ministar vozio vozilo bez preinaka i bez dodataka. Naravno, treba utvrditi i jesu li te preinake, ako su bile na vozilu, atestirane. Ne samo zbog ministra nego zbog svih vozača koji "čuda vješaju" po vozilima, kao i što "briju" motore auta pa od 120 konja dignu auto na 200 konja. Sve novine i portali pišu kolika je kazna ako nemate zimske gume ili lance. Isto tako treba se javnost obavijestiti kolika je kazna za "bull barove" ili vitla koju svatko može naručiti sa Aliexpresa i montirati na vozilo bez atesta. Uostalom ako je imao vitlo mora biti upisana u prometnu kao i kuka.

Dobro je čuti da su nadograđeni dijelovi bili atestirani, no možemo li biti sigurni da su bili baš svi odobreni od Centra za vozila. Tim prije jer su bull barovi, zbog opasnosti, zabranjeni u EU. Da li lex generalis Europske unije može utjecati na Lex specijalis Hrvatske u kojoj nije neobično vidjeti terence s bull barovima?

No složit ćemo se kako je i vozilo predmet istrage. Nigdje Start nije napisao da je vozilo bilo tehnički neispravno. Pisali smo da je samo bilo nadograđeno brojnim preinakama. Uglavnom to je predmet istrage. Pitali smo to i Ministarstvo unutarnjih poslova i Županijsko državno odvjetništvo, baš kao i Centar za vozila i odgovor nismo dobili. Eto, sad smo dobili odgovor direktorice komanije iz Pule, koja je preinakama doradila ministrovov terenac. No kao što županijski odvjetnici kažu, svakako će i to ispitati baš kao i sve ostalo što može rasvijetliti ovu tragediju ponajprije za obitelj Šarić, a jednako tako i za onu ministra Banožića.

Tjuneri ne žele ulaziti u detalje, no tvrde sve je po zakonu


Svatko od onih koji imaju bilo kakve veze s prometnom nezgodom i vozilom predmet su istrage, pa će tako sasvim sigurno biti i tvrtka Lidije Kirin Ukušić.

Direktorica komapnije iz Istre koja djeluje i u Vinkovcima ne želi ulaziti u detalje nesreće, dali je netko poginuo, jer nije bio vezan, ili radi drugih okolnosti. 

Napisala je: - Nisam stručnjak i ne komentiram nešto što ne znam. Znam samo da svatko tko je u prometu, kao i sama, gledam da vozim što sigurnije auto, pa svakome da branik spasi život ili njegovom djetetu ili bilo kome drugome bilo bi nam drago, sada što je takva okolnost bila nažalost ne može se promijeniti. Kod nas u Hrvatskoj, kao i u svakoj zemlji dopuštenoje  voziti takvo vozilo i da si svaki pojedinac može si nadograditi dodatnu opremu i po zakonu ako ne viri van gabarita vozila istu a-testirati. Isto tako i za Mercedes Vito imaju dodatne opreme prednjeg pojačanog bull bara i ostalih dijelova. Mislim da je bespotrebno sada raspravljati šta i kako, sama pomisao da je ubio čovjeka je jako veliki teret za bilo koga.

Start je tekstove o ministrovoj nesreći pratio iskljkučivo uvažavajući činjenice i konzultirajući odgovorne. Ministartvo unutarnjih poslova, Županijsko državno odvjetništvo, Centar za vozila. Ništa nismo napisali što je u suprotnosti s odredbama Kaznenog zakona koji regulira postupanje svih tijekom ovakvih istraga. Mi se još uvijek držimo našeg novinarskog kodeksa, zakona i pravila koji reguliraju ovu materiju. Sve ovo itekako može pomoći istrazi i smiriti inters javnosti za promptnim i točnim informacijama te spriječiti naklapanja.

PODSJETNIK NA NESREĆU I ISTRAGU

Brojna su pitanja na koja nažalost još uvijek nema odgovora, a čije bi odgovore željela znati i javnost, a ne samo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru. Puna tri dana čekalo se prvo priopćenje koje je odgovorilo tek na pitanje; je li bivši ministar bio alkoholiziran u trenucima nesreće. Kazali su sa zadrškom kako Mario Banožić nije bio alkoholiziran, a ni pod opijatima da bi to utjecalo na njega i njegovu vožnju. Novinari su bili brzi na pištolju pa su odmah dojavili, iako je riječ o istrazi i kaznenom postupku, kako je ministar imao 0,27, 0,9, 0,29, 1,29... promila, a neki su licitirali čak i većim vrijednostima.

Županijski tužitelji lijepo su zamotali svoje priopćenje u kojem nisu govorili o promilima. Ipak, samo koji sat kasnije na društvenim mrežama, baš kao i u medijima pojavila se potvrda o vađenju krvi ministra, samo koji minut više od pola sata nakon prometne nesreće. Rezultat je 0,21 promila.

U sjeni ovoga protekla je i izjava prometnog stručnjaka i sudskog vještak, Gorana Husineca, za 24 sata koji je rekao kako je ministra od sigurne smrti vjerojatno spasilo to što je vozio čvrsti i teški terenac.

 

Naveo je kako je vozilo bilo iznimo čvrsto i zbog preinaka koje je imalo. Naveo je tako takozvani "bull bar" koji štiti auto od naleta divljači, ali koji zbog svojeg oblika, čvrstoće i robusnosti uvelike štiti i putnike u vozilu, no jednako tako je nesreća po one koje takav automobil udari.
Sasvim sigurno, da ako je tako kako je kazao i primijetio stručnjak i sudski vještak, onda je to i možda bilo dobro za ministra Maria Banovića, ali je sasvim sigurno da nimalo nije doprinjelo unesrećenom Goranu Šariću (40) iz Privlake koji je poginuo i koji je iza sebe ostavio suprugu i dvoje male djece.

Odgovore čuvaju kao zmija noge


Nakon svih ovih informacija uputili smo pitanja, prvo Ministarstvu unutarnjih poslova. Pitali smo ih ima ministrov Nissan Terrano 2,7 TD Wagon iz 2003. sve potrebne ateste i homologacije za niz preinaka u odnosu na standardno vozilo. Dobro je znano kako, posebice, lovci, opremaju dodatno svoje terence s brojnim svjetlima za divljač, bull barovima, kukama, vitlom, moćnijim i većih profila gumama i felgama...

Štoviše, Banožićev terenac bio je opremljen i krovnim nosačem, koji lovcima služi u lovu kao podloga na koju u lovištu nadograđuju čeku i s koje promatraju i pucaju na divljač. Nažalost, baš kao što je bio i slučaj s pitanjima o alkoholu, odgovore od MUP-a nismo dobili, no prešaltali su nas na Centar za vozila koji je jedini u državi zadužen za ateste i homologacije i bez čijih pozitivnih rješenja je nemoguće dobili licencu za uporabu. Naravno da smo i njih pitali, baš kao i Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru. I jedan i drugi odgovor bili su istovjetni. - Ne možemo vam dati informacije, jer riječ je o kaznenom postpuku, no kao što je to uobičajeno u takvim slučajevima sve dokaze, pa tako i ove o kojima se vi zanimate mi smo već prikupili.

Istraga će sasvim sigurno ustvrditi je li ministrov terenac bio "legalan" ili možda i tu treba tražiti razloge tako užasnog epiloga. Po nekoj inerciji, svi automobili koji dobiju potvrdu o tehničkoj ispravnosti u stanicama za tehnički pregled spremni su za ceste. U pravilu, ako je Banožić sve to imao, onda će se, baš i ako nije bio alkoholiziran amnestirati od ove odgovornosti.

Pregledavali smo fotografije s mjesta nesreće...


... baš kao i video Nove TV i Dnevnika hr. na kojima smo pokušali pronaći je li se što na automobilu mijenjalo u odnosu na trenutak nesreće i vremena od pred godinu i nešto kad je TV snimala prilog o ministru.

Na TV snimci ne vidi se "bull bar" koji spominje prometni stručnjak Goran Husinec, a upitno je, je li imao i dva snažna središnja lovačka svjetla na maski automobila, uz onih 6 montiranih na krovu.

 

Sve ovo bit će itekako predmet istrage, jer ne samo da preinake moraju biti homologirane i atestirane, ne smiju se potom raditi neprijavljeno nikakve tehničke promjene. Znano je da lovci pridodana svjetla znaju često koristiti upareno s oborenim ili dugim svjetlima. A to je najstrože zabranjeno, jer to su takozvana radna svjetla i smiju se koristiti jedino tamo za što su i predviđena, u lovu.

Nerijetko se Terrano pregrađuje u N1 vozilo za koje se ne plaća PDV
Ministar je vozio svoj zeleni terenac Nissan Terrano 2,7 TD Wagon iz 2003. godine koji je u imovinskoj kartici procijenio na vrijednost nešto veću od 7000 eura. Radi se o automobilu starom 20 godina, a 24 sata piše da ga je ministar zadržao da mu služi za odlazak u lov.

Terrano pripada takozvanoj kategoriji M1, no nerijetko ga se pregrađuje u N1 kategoriju, u takozvana laka gospodarska vozila, a sve da bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. Moraju se jedino izvaditi stražnja sjedala i ugraditi pregrade.

Bull barovi ne smiju biti kruto vezani za karoseriju, već preko vijaka koji se automatski prilagođavaju nesreći i koji pucaju kako ne bi ozlijedili one na koje vozilo naleti. Lampe moraju imati posebne prekidače, jer to su tako zvana radna svjetla. Ne služe za promet, već isključivo za rad. Ako su povezana sa dugim i oborenim svjetlima u teškim su prekršajima. Atest je sukladnost opreme ugrađenih dijelova a da nisu dobiveni homnologacijom od proizvođača.
Sve što se na autu mijenja, a i dodaje, kao i veće i šire gume i felge, mora biti cetrificirano od Centra za vozila Hrvatske sa svim atestima i homologacijama. Na kraju sve to se pregledava i ovjerava i u stanicama za tehnički pregled i vozila tek tada mogu na prometnice.

- Kako se može vidjeti na fotografijama s očevida čini se da je Banožićev terenac dodatno ojačan krovnim nosačem i naprijed s 'bull barom', ustvrdio je prometni stručnjak Goran Husinec

https://net.hr/danas/crna-kronika/vjestak-za-promet-banozic-je-imao-nevjerojatnu-srecu-objasnit-cu-vam-zasto-4cc95c54-814f-11ee-a2e8-0ee8f36581c7

"Jutros sam gledao fotografije i mogu reći da je Banožić imao nevjerojatnu sreću zbog krovnog nosača koji auto ima te naprijed ima 'bull bar'. Auto je opremljen za lov i ojačan je, ima krovni nosač koji nije dopustio da se auto u sudaru savije i to mu je spasilo život. Da nije imao taj nosač, kabina bi se savila, udario bi u oštri dio nje i sigurno bi poginuo", rekao je Goran Husinec za 24sata.

 

https://www.24sata.hr/news/ovo-je-model-terenca-u-kojem-se-banozic-sudario-s-kombijem-njegov-je-vrijedi-oko-7-tisuca-eura-945911/galerija-742911

Husinec je objasnio proceduru koju trebaju proći takva vozila i je li Banožić morao atestirati 'bull bar' koji je, kako se čini, stavio naknadno na vozilo jer ono u originalnoj verziji ne dolazi s tim dodatkom, naveli su u 24 sata te dodali Husinčevu izjavu kako:

- "Krovni nosač ne treba testirati, ali prednji 'bull bar' mora. Ako je prošao tehnički pregled onda je vjerojatno i testirao što je trebao. To nije ilegalno, ali treba biti atestirano, kao i svaka preinaka na vozilu".
Prema Husincu to su još samo preliminarna nagađanja, jer prometno vještačenje još nije gotovo, rekao je Husinec.

Vojna policija tamo nije imala što tražiti


Još mnogo toga vezano uz ovu nesreću pobudilo je brojne sumnje na istragu, jer rijetko se dešava da informacije javnost dobiva tek na kapljaku i s ogromnim odmakom od vremena. I baš kao što je Županijsko državno odvjetništvo prozvalo sve one koji su špekulirali i objavljivali (ne)istine o ministrovim promilima, tako je bilo nevjerojatno vidjeti kako su se na očevidu pojavila i službena vozila Vojne policije, koja u ovakvim slučajevima nema što tamo tražiti. Nit' je ministar vojna djeltna osoba, nit' je bio u službenom automobilu Ministarstva obrane, nit' je u vozilu s nijime bio netko od djelatnika MORH-a.

Mario Banožić odlučio je otpustiti svog šofera i osobnu pratnju, upravljao je svojim vozilom i kao takav ima sva prava, ali i obaveze kao i običan građanin. Dakle, vojna policija tamo nije imala što tražiti. Ponašali su se kao takozvani "cleaneri", čistači iz američkih filmova koji uklanjanju dokaze, ili koji imaju za cilj bar djelovati na istražitelje, na kazneni postupak...

Ono što vrijedi za Gabrijelu Žalac, ne vrijedi za Maria Banožića


Sve ovo pretvara se u jednu jako veliku enigmu, jer kad god se čuvaju podaci od javnosti, tad se i dogodi da ih dokazi kad tad stignu. Nije šija, već je vrat, tako se potvrdilo i s informacijom koja je bez obzira na interes istrage procurila, jer to što su rekli iz Županijskog odvjetništa da nije bio alkoholiziran da ne bi mogao upravljati vozilom, ne znači i da nije imao 0,21 promila alkohola u krvi. Uz sve to najavili su i obračun sa svima onima koji su im poremetili istragu, što nikako nije dobro za transparentnost postupka i prava javnosti i medija na brzu i kvalitetnu informaciju. Pretpostavke samo doprinose brojnim špekulacijama i odista nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivica. No Banožića su smaknuli s pozicije ministra u roku 24 sata, što dovoljno govori o spoznajama moćnika, koje očito imaju.

U slučaju prometne nesreće Gabrijele Žalac, u istoj županija u kojoj je pred koju godinu pregazila curicu i slomila joj nogu i to bez valjane vozačke dozvole pretpostavljeni je nisu uklonili iz Vlade. No to je samo dokaz kako se različite situacije i različiti protagonisti, različito tretiraju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.