Norveška otvorila vrtiće. Mališani u dobi od tri do šest godina smjeti će biti u skupinama od najviše šestoro djece

Guri Melby, norveška ministrica obrazovanja: “Odlazak u vrtić nije opasan”! Vlada u Oslu otvaranje vrtića pravda procjenama da Covid-19 uglavnom zaobilazi djecu te da će zbrinjavanje djece u organiziranim ustanovama pomoći njihovim roditeljima da se postupno vrate na posao.

Norveška otvorila vrtiće. Mališani u dobi od tri do šest godina smjeti će biti u skupinama od najviše šestoro djece amyelizabethquinn, Pixabay
20. 4. 2020

Fotografija: amyelizabethquinn, Pixabay

U Norveškoj su danas nakon mjesec dana ponovno otvoreni vrtići. Taj je korak popraćen strogim mjerama opreza: djeca mlađa od tri godine bit će smještena u grupama od najviše troje djece, dok će mališani u dobi od tri do šest godina smjeti biti u skupinama od najviše šestoro djece. “Odlazak u vrtić nije opasan”, izjavila je norveška ministrica obrazovanja Guri Melby prije otvaranja tih ustanova.

No neki su roditelji ipak zabrinuti i smatraju da se norveška vlada na taj korak odlučila prerano. Prema anketi koju je proteklog vikenda provela javna televizija NRK 24 posto roditelja neće slati svoju djecu u vrtiće, a 13 posto ih je bilo neodlučno. Kao i u Danskoj koja je svoje vrtiće otvorila još prošle srijede, i u Norveškoj je pokrenuta Facebook grupa pod imenom “Moje dijete nije pokusni kunić za Covid-19”. Osim toga, pokrenuta je i online peticija protiv otvaranja vrtića koju je dosad potpisalo gotovo 30 tisuća ljudi.

Norveške vlasti, s druge strane, otvaranje vrtića pravdaju procjenama da Covid-19 uglavnom zaobilazi djecu te da će zbrinjavanje djece u organiziranim ustanovama pomoći njihovim roditeljima da se postupno vrate na posao. Za tjedan dana bi se u toj skandinavskoj zemlji trebale otvoriti i osnovne škole.

Vlada u Oslu je prije dva tjedna najavila postupno ukidanje izvanrednih mjera jer je širenje koronavirusa “pod kontrolom”. Od danas u Norveškoj smiju ponovno raditi i fizio- te psihoterapeuti. Barovi i većina restorana ostaju zatvoreni, kulturna i sportska događanja neće se održavati najmanje do sredine lipnja.

U Norveškoj, koja broji 5,4 milijuna stanovnika, dosad je zabilježeno oko 7.100 slučajeva zaraze koronavirusom te 165 smrtnih slučajeva.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.