Ruševine 1200 godina starog poganskog vikinškog hrama otkrivene u Norveškoj

Arheolozi iz Sveučilišnog muzeja u Bergenu otkrili su tijekom istraživanja u zapadnoj Norveškoj ruševine poganskog hrama doba Vikinga, starog 1,2 tisuće godina, navodi Sciencealert. "Ovo je prvi stari nordijski hram pronađen u zemlji", rekao je arheolog i znanstvenik Soren Dinhoff iz Sveučilišnog muzeja u Bergenu.

Ruševine 1200 godina starog poganskog vikinškog hrama otkrivene u Norveškoj WallpaperSafari
12. 10. 2020

Temelj zgrade izgrađene nekoliko stoljeća prije nego što je kršćanstvo došlo u ovu regiju pronašli su arheolozi u selu Ose na mjestu gdje se sada gradi stambeni kompleks. Hram iz 8. stoljeća bio je izrađen od drveta. Iako strukture odavno nema, znanstvenici su iz sačuvanih rupa na stupovima uspjeli doznati kakva je bila.

Arheolozi su otkrili da su hramovi građeni na primjeru ranokršćanskih bazilika - s visokim tornjem nad krovnim krovom. Putnici su svoje znanje o gradnji takvih zgrada podijelili s Vikinzima.

"Sve je izgledalo impresivno", rekao je Denhoff.

Znanstvenici također tvrde da su Skandinavci počeli graditi "kuće bogova" u VI stoljeću. Prije toga vjerski su se obredi održavali na otvorenom. Glavne promjene u društvu dogodile su se kada su Vikinzi počeli komunicirati s Rimskim carstvom i germanskim plemenima Sjeverne Europe.

Prema Denhoffu, tada su skandinavska vjerska uvjerenja postala više ideološki vođena i organizirana. Ceremonije su se održavale u "Božjoj kući". Tamo su se slavili važni praznici, poput zimskog i ljetnog solsticija. Jedna od ključnih točaka rituala bila je prinošenje mesa, pića i ponekad plemenitih metala drvenim likovima glavnih božanstava koja su se slavili Vikinzi: Odin i ostalih dvanaest bogova.

Znanstvenici vjeruju da je hram mogao biti uništen u XI stoljeću kada su norveški kraljevi prisilno nametnuli kršćansku religiju i uništili zgrade povezane s poganstvom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.