Njemačka donosi niz zakona koji bi trebali spasiti opadajuću populaciju insekata u gradovima

Njemačka planira zabraniti reflektore u sumrak tijekom većeg dijela godine. Odluka je donesena kao dio vladinog pokušaja borbe protiv naglog pada populacije insekata. U nacrtu AFP-a koji se razmatra, Ministarstvo okoliša zemlje razvilo je niz novih mjera zaštite insekata, od djelomične zabrane reflektora do jačanja zaštite prirodnih staništa.

Njemačka donosi niz zakona koji bi trebali spasiti opadajuću populaciju insekata u gradovima Pixabay
12. 8. 2020

Izmjene zakona uključuju strože kontrole i rasvjete i uporabe insekticida.

Insekti igraju važnu ulogu u ekosustavu ... ali u Njemačkoj su se njihov broj i raznolikost dramatično smanjili posljednjih godina.

Tekst prijedloga zakona
Zamke za insekte svjetlosti bi trebale biti zabranjene vani, a reflektori će biti zabranjeni od sumraka do zore za deset mjeseci u godini.

Projekt također zahtijeva da se sve nove ulične i druge vanjske svjetiljke instaliraju na način koji će umanjiti utjecaj na biljke, insekte i druge životinje.

Upotreba proizvoda za suzbijanje korova i insekticida također će biti zabranjena u nacionalnim parkovima i unutar 5 do 10 metara glavnih vodenih tijela, a voćnjaci i zidovi suhih kamena trebaju biti zaštićeni kao staništa insekata.

Predložene reforme dio su šireg akcijskog plana za suzbijanje insekata njemačke vlade, koji je najavljen prošlog rujna uslijed rastućeg pritiska aktivista za zaštitu okoliša i prirode.

Zaštitnici okoliša pozdravili su prijedlog zakona, ali su pozvali ministarstvo poljoprivrede na daljnje postupanje.

Nećemo zaustaviti smanjivanje insekata ako se ne uključimo u posao.

Rolf Sommer, direktor njemačkog poglavlja Svjetskog fonda za divljinu (WWF)
Prijedlozi Ministarstva zaštite okoliša bili su "polazna točka za jačanje suzbijanja insekata", ali je dodao da je potrebno još reformi propisa o pesticidima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.