Valja računati na Pravo i pravdu! Nezaustavljivo i pompozno! Čekali su napeti k'o puška i pojavili se moćno, snažno, organizirano... K'o kad Vatreni igraju finale Svjetskog prvenstva

GALERIJA FOTO + LIVE STREAM: Na veličanstveno posjećenom skupu na ZG Velesajmu sve je bilo prožeto ponosom, nacionalnim nabojem. Pravo i pravda predstavila se na velika zvona.

Zvučna kulisa bili su Zaprešić Boysi, Vice Vukov, Mate Mišo Kovač. Pred ispunjenom dvoranom ZG Velesajma Mislav Kolakušić pozvao je sve suvereniste na ujedinjenje.

- Volio bih vidjeti u koaliciji Karolinu Vidović Krišto, Most, Suvereniste, Domovinski pokret..., sve samo ne globaliste. Osvojiti ćemo relativnu većinu i Milanović će nam morati povjeriti mandat za sastavljanje Vlade, kazao je iznimno smireni, ovaj put i skroman čelnik stranke koja se iznenađujuće pompozno predstavila Hrvatskoj!

Valja računati na Pravo i pravdu! Nezaustavljivo i pompozno! Čekali su napeti k'o puška i pojavili se moćno, snažno, organizirano... K'o kad Vatreni igraju finale Svjetskog prvenstva Damir Trninić / Start
16. 3. 2024

Napisao: Borut Černelić

Foto: Damir Trninić / Start / Marko Prpić / Pixsell, Start

I manje od 24 sata trebalo je Mislavu Kolakušiću i njegovoj družini da odgovori na nevjerojatne izborne spletke u režiji, prvo Andreja Plenkovića, a sad i Zorana Milanovića. Iako su mnogi sumnjali kako manje stranke sad gube svaku šansu da nešto naprave na predstojećim parlamentarnim izborima demantirao ih je Mislav Kolakušić sa svojom nevjerojatno organizirnom vojskom pristaša. Od ranog jutra kolone pristaša okupljala se pred najvećom dvoranom Zagrebačkog velesajma, a ono što su upriličili na prvom kongresu 404. hrvatske stranke bilo je odista impresivno.

Mislav Kolakušić predstavio se u jednom sasvim drukčijem svjetlu. Nismo navikli od njega na takvu smirenost i staloženost. Biranim riječima govorio je o situaciji u koju nas je dovela ekipa na vlasti i predložio po njemu sigurnu matematičku formulu po kojoj će se HDZ zbrisati s trona.

Pozvao je prije svih, Karolinu Vidović Krišto, ali i Most, Domovinski pokret, Suvereniste, ali i sve one koji nisu globalisti da zajedno krenu na izbore.

Novoosnovana stranka Mislava Kolakušića Pravo i pravda održala je prvi stranački kongres u subotu pred ispunjenom dvoranom na Zagrebačkom velesajmu.

Zalažu se za antiglobalističke teme, suverenitet i pravdu. Mijenjali bi sve zakone, smanjili korupciju, ojačali granicu. Liste još nemaju kao ni svi drugo, ali žele ih sastaviti sa svim strankama koje nisu HDZ i Možemo. Kako su otkrili, na ovaj dan spremali su se godinama tako da nije nikakvo čudo što su tako snažno odgovorili na rukavicu bačenu im od Milanovića i Plenkovića. Očito su se u miru spremali jedno dulje vrijeme, jer ovaj skup na Zagrebačkom velesajmu izgledao je uvjerljivo i ono što je najbitnije, sad će odista trebati biti baja da ih se ne stavi u krug TOP 7 stranaka na hrvatskoj politilčkoj sceni. Bit će zanimljivo kako će ih anketari pozicionirati, jer ovako što mogu u Hrvatskoj napraviti trenutno još jedino HDZ, Domovinski pokret, te eventualno SDP i Možemo.

Rukavicu koja im je bačena u stranci Pravo i pravda iskoristili su na najboljim mogući način. S njima valja računati. Uvjerljivi su, a titraju posebice patriotima, ljudima koji brinu o svom domu, obitelji, selu, grdau naselju, državi... To je za njih fokus koji će pokušati pratiti u daljnjem radu.

Stoga nije bilo nimalo neobična zvučna i scenografska kulisa koja je pratila ovaj događaj koji je uvelike nalikovao na one najrodoljubnije. Puštala se ponajvše glazba Zaprešić Boysa, no organizatori nisu mogli odoljeti ni Vici Vukovu, hrvatskoj himni, baš kao ni Mati Miši Kovaču. Kad se zvučnicima oglasio legendarni Šibenčanin i njegova pjesma: "Poljubi zemlju po kojoj hodaš" dosegnut je bio svojevrsni klimaks.

Vizalni identitet stranke jednako je tako bio poseban, a orgabizatori su se potrudili scenografijom u kojoj su dominirali logo tipovi stranke Pravo i pravda te Mislavove velike zastave kojom poziva na izbore.

Uglavnom, bio je ovo posve neočekivano uspješan skupu stranke koju je Ministarstvo pravosuđa i uprave registriralo pred samo 6 dana. Zanimjivo, na skup su bili i članovi oporbenih stranka, poput IDS-a.

“Zajedno možemo biti druga opcija u državi. Ići sam i razbacivati glasove je nešto što smo vidjeli. Molim vas da podržite tu ideju”, poručio je eurozastupnik Kolakušić.

“Ako se može udružiti ljevica koja se isto ne voli, e pa možemo se udružiti i mi”, izjavio je Kolakušić novinarima nakon kongresa svoje stranke.

Iznenađen odlukom SDP-a i predsjednika, zastupnik u Europskom parlamentu je pozvao Zorana Milanovića da podnese ostavku, a dodao je i da podjela političkih stranka na ljevicu i desnicu više ne postoji te da ju je zamijenila podjela na globaliste i suvereniste.

Iznenađujuće dojmljiv bio je i prof. dr. sci. Ivan Lovrinović koji je bio burno nagrađen aplauzom kad je kazao kako smo pobijedili u Domovinskom ratu i kako smo razočarali branitelje koji su krivima dali da nam donesu slobodu i blagostanje što su oni tako krvavo platili. - Ovo je Drugi domovinski rat, kazao je Lovrinović i naglasio kako Pravo i pravda ima namjeru ostvariti i na ekonomskom i političkom planu baš sve ono za što smo se početkom devedestih izborili.

U slučaju dolaska na vlast, kaže, među prvim zakonima koji će se mijenjati su Izborni zakon i Zakon o osnivanju političkih stranaka. Iz Hrvatske danas odlazi puno više novca nego što je to bio slučaj kada je bila u Jugoslaviji, ustvrdio je potpredsjednik stranke Ivan Lovrinović i istaknuo kako treba upravljati svojim novcem u korist vlastita razvoja, a ne da bude ‘Kosovo Europske unije’.

“Ne želimo financirati prebogati Zapad i banke koje su ove godine dobile poklon kakav nitko nikad nije dobio u Hrvatskoj. HNB im je doznačio na račune 475 milijuna eura, a da nisu ništa učinile”, ukazao je Lovrinović i zaključio: “Ako ne želite više slušati obmane i laži, mi vas pozivamo u drugi domovinski rat, ali ne protiv vanjskih neprijatelja, jer su pokazali da se boje, nego u rat protiv domaćih izdajnika, oni su najopasniji.”

Saborski zastupnici, koje će birači ponovno birati na parlamentarnim izborima za mjesec dana, “više nisu ono što su nekad bili, zastupnici koji uistinu raspravljaju i usvajaju zakone”, primjetio je potpredsjednik Prava i pravde, Ivan Vilibor Sinčić.

Ustvrdio je da je unutar EU Hrvatska izgubila svoju suverenost: “U ’90-ima se govorilo da je iznad hrvatskog sabora samo dragi Bog. No hrvatski sabor su sada sveli na razinu aparata za čokoladicu. Plenković samo ubaci što hoće i ovi mu pošalju zakon.” “Ponosim se borbom koju sam u Europskom parlamentu vodio protiv globalističke agende”, naglasio je Sinčić.

Kolakušić pozvao Milanovića da podnese ostavku
Kolakušić je kazao da ga je iznenadila odluka SDP-a da im nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici i premijerski kandidat bude aktualni predsjednik države Zoran Milanović, kojeg je pozvao da podnese ostavku.  

Dodao je da podjela političkih stranka na ljevicu i desnicu više ne postoji te da ju je zamijenila podjela na globaliste i suvereniste. "Globalisti nam žele ukinuti naše tradicionalne vrijednosti - obitelj, selo, grad i državu", kaže Kolakušić. "To želimo sačuvati u budućnosti", dodao je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.