"Nepredvidljiv je" - Iz Bijele kuća progovorili o strahu od rata zbog Trumpa

Savjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa bojali su se dati mu vojni savjet, jer bi to moglo izazvati globalni sukob, piše u citiranju odlomaka iz knjige „Madman's Theory: Trump Conquers the World“ novinara CNN-a i kolumnista nacionalne sigurnosti Jima Schiutta.

"Nepredvidljiv je" - Iz Bijele kuća progovorili o strahu od rata zbog Trumpa WallpaperSafari
10. 8. 2020

Schiutto je citirao nekoliko bivših dužnosnika Trumpove administracije koji su se bojali da će pogoršanje američkih odnosa s DPRK-om i Iranom dovesti aktualnog američkog čelnika da zemlju uvuče u novi rat.

Jedan od tih trenutaka podijelio je i bivši posebni predstavnik predsjednika za pitanja DPRK-a, Joseph Yun. Istakao je kako Bijela kuća sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una smatra "nepredvidljivim", ali u 2017. godini Trump se pokazao takvim, prema Skiuttovu sagovorniku.

Yoon se sjeća kako je prije tri godine došlo do verbalne prepirke između Kim Jong Una i američkog lidera, u kojoj je Trump svog kolegu nazvao "malim raketnim čovjekom", a ovaj Trumpa "kretenom".

Nakon toga savjetnici predsjednika Sjedinjenih Država plašili su se da će vlasnik Bijele kuće započeti prave vojne akcije protiv Pjongjanga.

Nepredvidljivost američkog lidera uplašila je one oko njega u kontekstu odnosa Washingtona s Teheranom. Mick Mulroy, koji je do 2019. obnašao dužnost pomoćnika ministra obrane za Bliski Istok, rekao je da bi Trump u svakom trenutku mogao donijeti odluku koja bi eskalirala sukobom u regiji.

Jedan od visokih dužnosnika predsjedničke administracije govorio je o slučajevima suzdržavanja nagona šefa države, na primjer, slučaju 2018. godine, kada je nekoliko minobacačkih granata palo u blizini američke ambasade u Bagdadskoj "zelenoj zoni", a da mu nije nanijelo štetu.

"Djelatnici Pentagona bili su iznenađeni kada su nakon toga primili poziv Vijeća za nacionalnu sigurnost i zatražili opcije vojne akcije koje bi predsjednik mogao upotrijebiti protiv Irana", rekao je dužnosnik u članku.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.