I dok mi čekamo robotaxije Mate Rimca, na njemačkim i korejskim cestama su automobili na daljinsko upravljanje u punom pokretu

U Hamburgu su se na cestama pojavili automobili u kojima nitko ne sjedi za volanom; njima se upravlja na daljinu.

Startup tvrtka Vay prva je koja je postavila vozilo bez vozača na europske ceste. Hyundai je u Seulu to isto učinio pred pola godine!
 

I dok mi čekamo robotaxije Mate Rimca, na njemačkim i korejskim cestama su automobili na daljinsko upravljanje u punom pokretu Vay
9. 2. 2023

Startup tvrtka Vay prva je koja je postavila vozilo bez vozača na europske ceste - njihovim automobilima daljinski upravljaju vozači pomoću uređaja koji nalikuje simulatoru vožnje nalik igrici. Prema njima, ovaj korak je važna prekretnica na putu do potpuno samoupravljivih automobila.
 

Ideja koja stoji iza svega je da vozač na daljinu isporuči automobil kupcu, koji zatim preuzima kontrolu nad vozilom i odlazi po svojim obavezama. Time se žele riješiti problemi prezasićenosti gradskih ulica i pronalaska parkirnih mjesta u gradskim središtima.

Prvo u Hamburgu, a potom i u cijeloj Njemačkoj

Testiranje je trajalo 3 godine, a tijekom tog vremena vozač je također bio prisutan u modificiranim vozilima iz sigurnosnih razloga. Sada, bez njih, Vayevi automobili voze po drugom najvećem njemačkom gradu samo unaprijed planiranim rutama koje su odobrile gradske vlasti. Već u sljedećih nekoliko mjeseci žele ponuditi uslugu i izvan već planiranih ruta.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.