Nečuveno, nasukana jedrilica punih 90 dana i puna goriva (100 l) prijeti Mljetu i Nacionalnom parku, nema koga otočani nisu zvali i svi se prave grbavi

VIDEO: Skandalozna priča s otoka koji je i jedan od 7 HR nacionalnih parkova! "Kleine Pia", jedrilica Poljaka iz Sopota već mjesec i pol dana strši nasukana iz mora u jednoj od naših naljepših vala, onoj Saplunara. Kako je moguće da u zemlji koja je raj za nautičare za havareno plovilo nitko ne mari, baš kao ni za apele mještane koji mole odgovorne da odsukaju jedrilicu, jer ona ne samo što nagrđuje njihov otok, ona je i potencijalna ekološka bomba jer u spremniku ima najmanje 100 litara nafte! Ivo Pitarević iz Mjesnog odbora Saplunara  do sada je iz čuvene vale "vadio" uspješno škarpine, a sad, zasad (ne)uspješno pokušava ukloniti havariranu poljsku jedrilicu.

Mali milijun pitanja u srcu lijepe, zaštićene prirode...

Nečuveno, nasukana jedrilica punih 90 dana i puna goriva (100 l) prijeti Mljetu i Nacionalnom parku, nema koga otočani nisu zvali i svi se prave grbavi Romeo Ibrišević
18. 5. 2022

Napisao i snimio: Romeo Ibrišević

Nakon više od dugih  mjesec i po dana, nakon baš svih napora stanovnika i predstavnika Mjesnog odbora Saplunara g. Ivo Pitarević, najljepše uvale na Mljetu, zaštićenog krajolika pod nadzorom Javne ustanove Nacionalni park (ravnatelj Ivo Sršen Brego) i Stručne te Nadzorne službe NP Mljet kao i Općine Mljet (načelnik Đivo Market)i njenog komunalnog redara (Antonija Nusskern Lazo) i Komunalnog poduzeća Mljet (direktor Dragan Medan), Lučke kapetanije, mljetski stanovnici i turisti, posjetitelji planinari, ekolozi,... ponavljamo još jednom- nema odgovora ni postupanja.

Dakle, sve je učinjeno od temelja ovog društva, ali nema spoznaja!

Što se čeka vadimo, nosimo,...ali...!

Koje su adrese i odgovori vlasnika broda? 

Koji su troškovi nelegalnog priveza broda, vađenja broda, rada svih nadređenih, moguća stanja i posljedice,.....?

Ima li tu sumnji i nejasnoća oko svega i sviju u ovoj nesretnoj situaciji.

Ima li samo štete, isplativosti a daj Bože i koristi?

Pitanja se množe, priče, tračevi, sumnje, traju, jačaju, stvaraju lošu atmosferu, ali ništa nova (Oliver Dragojević) pjesma i pisma, nam samo preostaje. i na početku i na kraju - Nikom ništa.

Vjetrovi, valovi, morske struje donješe po ne znam koji put u proteklih recimo 30 godina stiropor, gumu, plastiku, drvo svih vrsta i formi, struktura, funkcija, sadržaja...i nikom ništa.

A vitar puše, nek samo puše.

Vjetar je razbio i prateću barku jedrilice, ...!

Mali milijun pitanja u srcu lijepe, zaštićene prirode koja postaje neodrživi okoliš,....! Očigledno priča nije prosta već prosto proširena. To je negdje oko pluskvamperfetka-...!

Zore sviću, noći padaju, turisti dolaze.

Zna se što bi bilo sa krivo parkiranim vozilom na nekoj površini, sa olupinom mog automobila a na moru i kraju pitanja i dileme....?

Tko je vlasnik, koji su pravni aspekti i pravni statusi problema?

Koji su financijski i materijalno-tehnički aspekti sanacije,...?

Tko je dirigent a tko prva violina i truba orkestra koji brine....?

U asortimanima prirodnih vrijednosti i društvene valorizacije vlasnika, vladara, poduzetnika i poslodavca samo stanodavac zna na čemu je,...?

Nastavlja se...?

 

Pa se pitam ima li kraja, ima li kraja...!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.