VIDEO: Gozba čagljeva pred samim vratima Siska i na Pelješcu gdje caruju na smetištima u blizini autokampova

Šakali zadnjih godina kolju ovce na pragu Siska, gdje se hrane na loše održavanome smetištu. Najgore je bilo 2017. u ovo vrijeme, no ni ove godine nisu izostali. U Hrvatskoj to i nije nikakva novost, jer ove životinje iz skupine roda pasa širili su ljetos strah i paniku i na Pelješcu, nažalost ne i među birokratima kojima je posao brinuti o zbrinjavanju otpada, čuvanju zdravlja...

VIDEO: Gozba čagljeva pred samim vratima Siska i na Pelješcu gdje caruju na smetištima u blizini autokampova romeo ibrišević
1. 9. 2022

Napisao i snimio: Romeo Ibrišević

U potrazi za hranom, čagljevi se sve češće približavaju Sisku. I ne samo Sisku. Cijelo ovo ljeto hrvatski su šakali uznemiravali žitelje Pelješca, a paniku i strah sijali su među brojnim gostima tamošnjih autokampova. Čagljevi su u potrazi za hranom sve bliže ljudima, a neuređena i neodržavana smetišta njihov su izvor hrane.
U subotu su u gradu, na imanju u Lađarskoj ulici na obali Kupe zaklali četiri ovce. Stevo Marić, vlasnik imanja, proziva članove lovačkog društva jer, kako tvrdi, vjerojatno je riječ o čoporu koji slobodno dolazi na sam prag Siska.

Kako to izgleda uživo svjedočio je ljetos Romeo Ibrišević, znani ljubitelj prirode i umjetnički fotograf, koji je gozbu šakala na smetištu u neposrednoj blizini autokapma u Trpnju ovjekovječio kamerom i fotoaparatom.
Donosimo njegov ekskluzivni ljetošnji video s poluotoka Pelješca gdje se jasno vidi kako su čagljevi zapravo korisne životinje. Oni ne pitaju za radno vrijeme ni plaću. Kisika troše malo, struje nimalo, a jedino što ispuštaju u prirodu su glasno  zavijanje i prirodno gnojivo. Rade nedjeljom i praznikom - recikliraju otpad temeljitije nego mnoga komunalna poduzeća.
Kako to čagljevi recikliraju otpad na poluotoku pogledajte u videouratku koji su nam poslali članovi Udruge "Zelene stope" i Romeo Ibrišević.

A kako to izgleda u Trpnju na našem velikom poluotoku? Najjednostavnije je pričekati kamion komunalnog poduzeća. Odvoz je ponedjeljkom, srijedom i petkom. Pratite samo kamion i na pravom ste mjestu. Obično je to oko 10 sati i 30 minuta. Ako kamion kasni, čagljevi izbezumljeno zavijaju. Nemojte se uplašiti. Zavijanje prestaje čim kamion istrese dragocjeni teret. Ako ponovno počnu zavijati, znak je da klope nije bilo dovoljno za sve, a tada je bolje da im niste u blizini. Ostaje vam i onaj štos da se pravite mrtvi. Nisam siguran da će upaliti, ali budite sigurni da ako vas ne srede čagljevi, glave će vam (i svima nama) doći smeće. Mene je od smrada paljevine na tom smetlištu boljela glava tri dana. Znam mnoge u lijepoj nam domovini koje boli ona stvar (prosta riječ, prvo slovo k) za čagljeve, smeće, reciklažu… Sjede u brojnim institucijama s predznakom okoliš. Ja ih zovem sirovine i nažalost su, za razliku od ovih korisnih životinja, potpuno beskorisni.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.