Baka Franka pripremila općenarodno veselje kad joj je nakon 30 godina uklonjena olupina iz vrta: - Umjesto kombija ovdje će rasti batate

Mljet je napokon bez automobilističkih krama! Smrt olupinama – sloboda prirodi! Romeo Ibrišević uklonio ih je do sada i više od 16.000 iz Lijepe naše i poručuje nakon sveobuhvatne akcije na otoku: „Prljavci ne mogu zagaditi toliko okoliš“ koliko ga ja mogu očistiti. - I onda? Što se čeka? Izvlačite! Prijavljujte! Cinkajte Fondu svaku olupinu, cinkajte i veš mašinu. Nadajte ni da vaše stare frižidere hrđa i morska voda ždere. Stvarno, sada se može reći da tko je olupinu skrio - magarac je bio. /https://prigoda.hr/2020/09/04/otvoren-javni-poziv-za-prikupljanje-podataka-za-provedbu-akcija-uklanjanja-otpadnih-vozila-na-otocima-u-nacionalnim-parkovima-i-parkovima-prirode/

Baka Franka pripremila općenarodno veselje kad joj je nakon 30 godina uklonjena olupina iz vrta: - Umjesto kombija ovdje će rasti batate Romeo Ibrišević
21. 9. 2020

Napisao i snimio: Romeo Ibrišević

 

„Znam, hoću, mogu“ -pod tim je geslom danas na otoku Mljetu osnovan „Odred za čistoću“. Predsjednik udruge Zelene stope Romeo Ibrišević iz Samobora i članovi Stevo Čubrić i Grgur Šojer iz Zagreba uz pomoć dvojice dobrovoljaca (Miljenka Marukića i  Zlatka Zelića s Korčule) pomogli su ukloniti  posljednje auto olupine s Odisejevog otoka.

Djelić je to akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina - powered by Renault koju već 16 godina provode zajedničkim snagama Zelene stope, Renault i tvrtka CIOS a u kojoj je do sada iz nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj uklonjeno više od 16 000 „krntija“. A da se Odisej nasukao baš na prekrasnom Mljetu a ne kako neki izvori pogrešno navode na Malti, svjedoče svi sudionici ove već tradicionalne akcije uklanjanja olupina.

Samo s otoka Mljeta, na kojem je akcija i započela, do sada je uklonjeno je više od pet stotina olupina. Automobili su sakupljani unutar Nacionalnog parka, s polja i iz gudura otoka, od Saplunare na istoku do Kulijera na zapadnoj strani otoka. Ove godine s otoka su „otputovale" i one najupornije auto olupine. Nekada su bile ponos svojih vlasnika, potom su postala „dostavna vozila“ da bi na kraju bila ostavljena kao skloništa od kiše i spremišta za alatke u polju. Odvezeni su posljednji primjerci legendarne Renault „četvorke“, preostale „folcike“, „simce“ i ostali primjerci „rane motorizacije u Hrvata“ a čijih se naziva i izgleda ne sjećaju više ni u tvornicama koje su ih napravile. Samo rijetki znaju kakvu je liniju imao NSU, Trabant, Spaček…Da bi to mogla biti i posljednja akcija takve vrste na otoku rekao nam je i Đivo Market, načelnik Općine Mljet koji je pohvalio svoje vrijedne komunalne djelatnike koji su prikupili koordinate olupina koje su godinama zarastale po Babinom Polju, Saplunari Koritima i koji su educirali mještane o smislu uklanjanja olupina usput objašnjavajući osnove ekologije.

Općenarodno veselje priredila je baka Franka kada smo joj iz polja krumpira izvukli kombi koji je ovdje već je pustio korijenje. Parkirao ga je davno susjed na „kratko"a prošlo je od tada više od 30 godina. Ona i unuk umjesto kombija ovdje će još jesenas posaditi sjeme batata koje su joj donijeli članovi udruge Zelene stope iz Zagreba a vlasnik kombija obećao je ribljom večerom platiti višegodišnji „parking“. Tako će se ostvariti ono što je u šali dogovoreno još prošle godine.

Na satu ekologije na otvorenom mogli su puno toga vidjeti i naučiti svi stanovnici Mljeta  jer olupinama nikako nije mjesto u prirodi. Jedna litra otpadnog ulja može zagaditi milione litara pitke vode. A ona na otok dolazi podmorskih cijevima s kopna i svaka je njena kap ovdje zlata vrijedna.

Na kraju, otpadnih vozila razasutih po Mljetu bilo je više od stotinu. U četiri dana koliko je trajala akcija pređeno je više od 70 kilometara pješice i barem 400 kilometara Dusterom od juga do sjevera otoka. Najteže dostupne olupine Željko je izvlačio sajlama i „grajferom“, tovario na svoj kamiončić te dovozio na hrpu gdje ih je čekao veliki kamion tvrtke CE-ZA-R d.o.o. kojeg je Jadrolinijin trajekt besplatno dovezao na kopno. Marin Perković i njegovo planinarsko društvo s Mljeta zakleli su se da olupina nema više ni na jednoj od staza planinarske obilaznice nazvane Hodočasnička staza apostola Pavla mljetskog brodolomca (HSAP MB). Ako koja i izroni nekim čudom bit će uklonjena bez milosti.

To nam je na kraju potvrdila i glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  gospođa Lidija Tošić . Ova državna institucija uputila je Javni poziv za prikupljanje podataka za provedbu Akcije uklanjanja otpadnih vozila na otocima i u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Rok prijave je do kraja ovog mjeseca a poziv vrijedi za čitavo područje republike Hrvatske.

Tko ne prati Narodne novine neka pogleda detalje na stranicama fonda ((https://prigoda.hr/2020/09/04/otvoren-javni-poziv-za-prikupljanje-podataka-za-provedbu-akcija-uklanjanja-otpadnih-vozila-na-otocima-u-nacionalnim-parkovima-i-parkovima-prirode/).

I onda ? Što se čeka ? Izvlačite!. Prijavljujte! Cinkajte Fondu svaku olupinu, cinkajte i veš mašinu. Nadajte ni da vaše stare frižidere hrđa i morska voda ždere. Stvarno , sada se može reći da tko je olupinu skrio - magarac je bio.

I ak Bog da zdravlja a Vakuli se obistine prognoze, svi vi s kontinenta kada oberete svoje loze možete na odmor još ovoga ljeta svratiti do otoka Mljeta.

 

„Smrt olupinama - sloboda narodu!“

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.