Neće biti imuniteta stada ako je cijepljeno manje od 93 posto stanovništva

Prema novom istraživanju sa Sveučilišta East Anglia u Velikoj Britaniji, vladin program cijepljenja možda neće biti dovoljan za postizanje imuniteta stada.

Neće biti imuniteta stada ako je cijepljeno manje od 93 posto stanovništva Pixabay
21. 1. 2021

Istraživači su modelirali učinkovitost državnih imunizacijskih programa koji koriste cjepiva Oxford i Pfizer za borbu protiv COVID-19.

Otkrili su da je jedini način na koji Velika Britanija može postići imunitet na stado cijepljenje gotovo svih u zemlji, uključujući i djecu.

Istraživači preporučuju da se svi zdravstveni i socijalni radnici cijepe s 95 posto učinkovitim cjepivima Pfizer ili Moderna kako bi se spriječilo asimptomatsko širenje među pacijentima i ranjivim skupinama.

Istraživači su u početku otkrili da bi 69 posto populacije trebalo cijepiti Pfizerom, odnosno 93 posto populacije Oxfordom. Međutim, kad su uzeli u obzir novu, prenosivu varijantu COVID-19, otkrili su da bi 82 posto populacije trebalo cijepiti Pfizerom kako bi kontrolirali širenje nove varijante.

Cijepljenje 82 posto populacije Pfizera pomoći će u kontroli širenja virusa, ali cjepivo nije odobreno za uporabu osobama mlađim od 16 godina, već 19% populacije. Osim toga, neki će ljudi odbiti cjepivo, pa će postizanje stope cijepljenja od 82 posto vjerojatno biti nemoguće.

Zasad znanstvenici traže optimalnu shemu cijepljenja za stanovništvo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.