NATO testira novo tenkovsko vozilo

Nestandardni kalibar, visoka penetracija oklopa, automatsko punjenje - njemački odbrambeni koncern Rheinmetall objavio je videozapis ispitivanja moderniziranog tenka Challenger 2 s novim 130-mm pištoljem L51, koji može postati najmoćniji NATO-ova tenkovski top. Neki stručnjaci već su L51 nazvali "Armata ubojicom." Prema njihovom mišljenju, projektil ispaljen iz njega lako će probiti oklop najnovijeg ruskog tenka T-14.

NATO testira novo tenkovsko vozilo Pixabay
14. 8. 2020

Prvi put tenk s odgovarajućom cijevi predstavljen je na izložbi Eurosatory u Parizu 2016. Specijalci tvrtke Rheinmetall nisu razmišljali da sakriju da je to odgovor na novu pojavu ruskih borbenih vozila na platformi Armata. Vjerovalo se da 120-mm topovi u službi zemalja NATO-a neće uspjeti učinkovito pogoditi oklop takvih tenkova. Njemački oružari pokušali su problem riješiti povećanjem kalibra i stvaranjem linija municije velike snage.

Testovi za odlaganje otpada L51 započeli su prošle godine. Do studenog je iz topa već ispaljeno oko 80 granata. Prema programeru, sve deklarisane karakteristike su potvrđene. Cjevčica izrađena od čelika visoke čvrstoće, vertikalni vijak za klinove i komore povećane zapremine omogućuju upotrebu pojačanog naboja. Kao rezultat toga, povećava se početna brzina prodora projektila i oklopa. Duljina cijevi doseže 6,63 metra; ukupna težina pištolja je oko tri tone.

Posebno za L51, Rheinmetall je razvio APFSDS-T oklopni projektil pod-kalibra s odvojivom paletom, visokoenergetskim praškastim nabojem i poboljšanim jezgrom volframa. Na zahtjev kupca, stroj za utovar može se ugraditi u spremnik.

Poznato je da se planira naoružati njemački tenk Leopard-2 i obećava francusko-njemački MGCS. Također, Rheinmetall će Amerikancima ponuditi L51 za borbena vozila nove generacije borbenog vozila nove generacije (NGCV). Ipak, još uvijek nije poznato kada će se top temeljito testirati i usvojiti. Ovo nije brz proces.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.