Takva su vremena: Ne, Hyundai nije predstavio novi automobil, već vojni tenk

Military look južnokorejskog koncerna koji je umjesto automobila predstavio pravu tenkovsku pošast, ali zar to isto nisu radili Porsche i Volkswagen pred 2. svjetski rat!

Takva su vremena: Ne, Hyundai nije predstavio novi automobil, već vojni tenk Hyundai Rotem
16. 11. 2023

Iako Hyundai poznajemo uglavnom po proizvodnji automobila, radi se o jednom od najjačih južnokorejskih koncerna puno šireg opsega. Jedna od kompanija u sastavu koncerna je Hyundai Rotem, osnovana 1977. godine.


 
Spomenuta tvrtka fokusirana je na proizvodnju vojne opreme i druge slične tehnologije, uključujući industrijske robote.

 
Hyundai Rotem privukao je pozornost na nedavnoj vojnoj i obrambenoj izložbi ADEX konceptom hibridnog "stealth" tenka. Riječ je o tenku s posebnom tehnologijom koja ga radari teško otkrivaju.

Pogonski sklop na električne i vodikove ćelije također bi trebao omogućiti korištenje fosilnih goriva. Čak i pri korištenju električnog pogona moguće je smanjiti buku vozila, a toplinski otisak motora još je važniji jer ga je zbog toga teže locirati u infracrvenom spektru.

 
Cijev središnjeg topa također je zaštićena toplinskom izolacijom, zbog čega je tenk teže uočljiv.

Električni pogon omogućit će i da tenk nakon pucnja vrlo brzo promijeni položaj.Tvrtka razvija i posebne gumene remene za tanke tenkove, koji bi trebali biti izdržljivi poput metalnih, ali će zahvaljujući njima tenk biti tiši i udobnije pri kretanju.

Tenkom navodno upravlja posada od dva ili tri člana, a mitraljezima u kupoli može se upravljati daljinski. Operator je zaštićen dodatno ojačanim oklopom, a korištenje kamera, senzora i daljinski upravljanih mitraljeza omogućuje 'posadi' upravljanje vozilom i streljivom bez daljnjeg izlaganja.
 

Cijela je kupola znatno pomaknuta unazad, a pogonska jedinica smještena je naprijed, što dodatno povećava sigurnost posade.

Za sada se radi samo o konceptnom vojnom vozilu, a predstavnici korejske vlade trenutno analiziraju interes stranih vlada za ovu vrstu tenka.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.