Australska vlada dodatno će financirati vozače električnih automobila - čak 1000 dolara godišnje

Australska vlada isplatit će vlasnike električnih vozila - svako od njih moći će zarađivati ​​oko tisuću dolara godišnje. Naime, električni automobili će se koristiti kao baterija za gradove za vrijeme nestanka struje.

Australska vlada dodatno će financirati vozače električnih automobila - čak 1000 dolara godišnje Unsplash
13. 7. 2020

Australska vlada odobrila je novi projekt - obvezuje se isplaćivati ​​novac vlasnicima električnih vozila koja se pune iz državne elektroenergetske mreže. U zamjenu za to, vozila će operateru omogućiti rad u punom kapacitetu, što će umanjiti rizik od stvaranja „viška“ električne energije. Osim toga, projekt će omogućiti uporabu električnih vozila kao baterije za gradove u hitnim slučajevima. Dužnosnici napominju da se takvi prekidi uklanjaju u roku od 15 minuta i neće uzeti energiju iz automobila s nabojem manjim od 5%.

Projekt će se početi testirati na vozilima koja koriste vladini službenici. Međutim, u budućnosti će se proširiti na sve Australce, jer su gotovo polovica novih vozila koja kupuju u ovoj zemlji električni automobili.

Dužnosnici kažu da će do kraja 2023. isplatiti pogodnosti za svih 19 milijuna vlasnika električnih vozila. Prema njihovom proračunu, ako će svaki od njih koristiti naboj nacionalne mreže za napajanje, tada će trošiti dodatnih oko 60 teravatnih sati energije godišnje. To je oko 35% godišnje potrošnje električne energije u Australiji.

Vlada očekuje da bi aktivna upotreba električnog automobila mogla vozačima donijeti oko tisuću dolara godišnje. To je gotovo tri puta više od troškova električne energije za Nissan LEAF za cijelu godinu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.