"Kineska će raketa pasti na mjesec, a ne Elona Muska, tvrde astronomi

Ostaci rakete, za koju se očekuje da će se srušiti na mjesečevu površinu 4. ožujka, nisu u vlasništvu Elona Muska, kažu stručnjaci.

"Kineska će raketa pasti na mjesec, a ne Elona Muska,  tvrde astronomi WikiImages / Pixabay
16. 2. 2022

Riječ je o raketi 2014-065B iz misije Chang'e 5-T1 koja je u svemir poslana 2014. godine u sklopu kineske ekspedicije za istraživanje Mjeseca. Barem je tako rekao astronom Bill Gray, koji je prvi priznao pogrešku u prošlotjednoj objavi: "Ovaj slučaj otkriva slabosti u sustavu za praćenje objekata dubokog svemira", komentirao je Jonathan McDowell, glasnogovornik za bolju regulaciju svemirskog otpada. na Twitteru. Svjetlost objekta, koja se pojavila u očekivano vrijeme i kreće se u razumnoj orbiti, nije bila iznenađujuća", napisao je, a zatim dodao: "Ipak, trebao sam primijetiti neobičnosti u normalnoj orbiti."

Krajem prošlog mjeseca NASA je objavila da će pokušati promatrati stvaranje kratera koji će nastati tijekom eksplozije objekta. To bi mogli učiniti uz pomoć sonde koja kruži oko Mjeseca. Agencija za svemirska istraživanja već je opisala događaj kao 'uzbudljivu istraživačku priliku', prema stranim agencijama, prenosi Al Jazeera.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.