Svemirski brod Crew Dragon tvrtke SpaceX pristao je na ISS. Ovo je prva takva misija koju je organizirala privatna tvrtka.

Svemirski brod Crew Dragon spojio se s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS). Emisija ovog događaja mogla se vidjeti na kanalu tvrtke na YouTubeu.

Svemirski brod Crew Dragon tvrtke SpaceX pristao je na ISS. Ovo je prva takva misija koju je organizirala privatna tvrtka. Youtube
1. 6. 2020

"Priključak je potvrđen, dogodio se u 10:17 po istočnom vremenu (17:11 po moskovskom vremenu)", rekao je jedan od inženjera tvrtke. Primijetio je da je u tom trenutku ISS bio iznad sjeverne Kine i Mongolije.

Ranije je SpaceX lansirao svemirski brod s astronautima na ISS. Ako se lansiranje smatra uspješnim, omogućit će Sjedinjenim Državama da svoje misije šalju bez pomoći Roscosmosa, a za sada je SpaceX prva privatna tvrtka koja je izvela let. NASA-ini astronauti Douglas Hurley i Robert Benken ostat će na ISS-u od 6 do 16 tjedana. Lansiranje je uspjelo drugi put - 27. svibnja SpaceX je odgodio let zbog lošeg vremena.

Na dan predstavljanja, NASA je također izjavila da je vjerojatnost letenja bila 50%; u pitanju je bilo loše vrijeme. Ipak, lansiranje je održano - Douglas Hurley i Robert Benken provest će 19 sati u svemiru prije nego što pristanu na ISS. SpaceX je već izvijestio da se lansirno vozilo s kojim su astronauti lansirani u svemir, vratilo na Zemlju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.