Najveće priznanje za Španjolca, Dončić je ostao praznih ruku, o Hrvatima ni H..., od Balkanaca jedino Jusuf Nurkić među onima s priznanjima

Uz Willyja Hernangomeza, u idealnu petorku EP-a ušli su i njegov suigrač Lorenzo Brown, grčka zvijezda Giannis Antetokounmpo, Francuz Rudy Gobert i njemački reprezentativac Dennis Schröder.

Hrvatski reprezentativci, a posebice trojka iz NBA ulijevali su nadu, neki su ih vidjeli i među favoritima, no Bogdanović, Šarić i Zubac, uz bivšeg NBA igrača Hezonju završili su poniženi od Finaca, a i Luka Dončić je na ovogodišnje Europsko prvenstvo otputovao je kao prva zvijezda cijelog turnira. No na kraju je slovenski predstavnik kući otišao poražen. Na ovaj ili onaj način.

Od Balkanaca na popisu nagrađenih i najzapaženijih igrača našao se jedino Što Jusuf Nurkić kao najbolji bloker (2 blokade po utakmici).

Najveće priznanje za Španjolca, Dončić je ostao praznih ruku, o Hrvatima ni H..., od Balkanaca jedino Jusuf Nurkić među onima s priznanjima FIBA/fotomontaža
19. 9. 2022

U Berlinu je finalnom utakmicom između Španjolske i Francuske završeno 41. Europsko prvenstvo u košarci. Četvrti put u povijesti na tron ​​su zasjeli Španjolci koji su u finalu svladali Francuze rezultatom 88:76. Treće mjesto osvojili su domaćini Nijemci svladavši Poljsku 82:69.

Slovenija, koja je na EuroBasket 2022. otputovala kao branitelj naslova iz 2017. kada je u finalu bila bolja od Srbije, na kraju je zauzela šesto mjesto. Slovenci su svoje nastupe završili u četvrtfinalu, gdje su iznenađujuće morali priznati premoć Poljskoj. Od jednakih autsajdera Finaca izgubila je Hrvatska.

Nakon završetka prvenstva, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) dodijelila je i nagrade najboljim pojedincima. Za najkorisnijeg igrača (MVP) turnira izabran je Willy Hernangomez, španjolska zvijezda, koji je odigrao ključnu ulogu u velikom trijumfu svojih izabranika. Hernangomez je završio turnir s prosjekom od 17,2 poena po utakmici, postigavši ​​najmanje deset poena u svakom od svojih devet natjecanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIBA EuroBasket (@eurobasket)

Uz Willyja Hernangomeza, u idealnu petorku EP-a ušli su i njegov suigrač Lorenzo Brown, grčka zvijezda Giannis Antetokounmpo, Francuz Rudy Gobert i njemački reprezentativac Dennis Schröder. Luka Dončić je usprkos nekoliko vrlo dobrih partija (u dvoboju protiv Francuske ubacio čak 47 poena, nitko više ni u jednoj utakmici na ovom Europskom prvenstvu) ostao je bez mjesta u idealnoj postavi prvenstva. Najbolji strijelac Europskog prvenstva bio je Antetokounmpo koji je u prosjeku zabijao 29,3 poena po utakmici. Najuspješniji je bio u utakmici protiv Ukrajine, kada je u statistiku upisao 41 poen. Dončić je s 26 poena po susretu bio četvrti strijelac prvenstva. Najbolji skakač bio je Aleksandar Vezenkov (12,2 skoka po utakmici), najbolji dodavač njegov suigrač Dee Bost (8,4 asistencije po utakmici). Što se tiče blokada, najuspješniji je bio Jusuf Nurkić (2 blokade po utakmici), dok su u kategoriji osvojenih lopti Ukrajinac Svitoslav Mihajluk i Crnogorac Kendrick Perry podijelili prvo mjesto (2,2 osvojene lopte po utakmici). Dončić je bio na trećem mjestu s prosjekom od dvije ukradene lopte po utakmici.
 

U međuvremenu, Dončić se ne može pohvaliti da je na vrhu ljestvice igrača s najviše izgubljenih lopti. Slovenska zvijezda gubila je u prosjeku 4,3 lopte po utakmici.

Sljedeće Europsko prvenstvo održat će se u rujnu 2025. godine, kada će ga zajednički organizirati Latvija, Cipar, Finska i Poljska. Kvalifikacije za one lošije reprezentacije već su počele, naime prošlog studenog.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.