Olé, Olé, Olé! U Berlinu je ispisano novo poglavlje velike španjolske dominacije

Španjolci novi europski prvaci u košarci! Pobijedili su Francusku u velikom finalu u glavnom gradu Njemačke nakon što su cijelu utakmicu bili bolji protivnik. Na prijestolju su smijenjeni Slovenci. Hrvatska je prvenstvo završila kao 11.

Olé, Olé, Olé! U Berlinu je ispisano novo poglavlje velike španjolske dominacije FIBA/fotomontaža
18. 9. 2022

Kralj je mrtav. Živio kralj! Nakon Slovenaca, sada - Španjolci! U njemačkom Berlinu odigrana je posljednja utakmica 41. prvenstva Starog kontinenta, a za zlatnu medalju borile su se tradicionalne europske košarkaške velesile Španjolska i Francuska. Španjolci, koje prije turnira stručnjaci nisu svrstavali u najuži krug favorita za konačnu pobjedu, cijeli su susret bili korak ispred francuskog rivala. Na kraju su, prema viđenom, slavili i više nego zasluženo, rezultatom 88:76.

Španjolci su potvrdili da su apsolutni vladari europske košarke u 21. stoljeću. U deset prvenstava u ovom tisućljeću šest su puta igrali u velikom finalu. Slavili su četiri puta, a izgubili su samo 2003. od Litve i 2007. od Rusije. Ujedno su 2001., 2013. i 2017. prvenstvo Starog kontinenta završili na trećem mjestu.

Španjolska je utakmicu u Berlinu započela puno bolje. Francuzi, koji su se željeli revanširati Španjolcima za poraz u finalu 2011. (kada su izgubili 85:98), nisu uspjeli pronaći pravi ritam u napadu. Pritom su imali dosta posla u obrani s razigranim štićenicima kultnog talijanskog stručnjaka Sergia Scariole koji španjolsku momčad vodi od 2015. godine. Španjolska je prvu četvrtinu dobila 23:14, zvijezda Willy Hernangomez, koji igra za New Orleans Pelicanse u NBA ligi, dao je osam poena.

Priča se nastavila i u drugoj četvrtini: Španjolska je zabijala, Francuska se mučila. Dvostruki svjetski prvaci (2006., 2019.) već su sredinom druge četvrtine vodili s dvadesetak razlike, no pred sam odmor Francuzi su se tek probudili. Serijom 11-0 vratili su se u život, a prvo poluvrijeme završilo je rezultatom 47-37 u korist španjolske selekcije. Juancho Hernangomez je zabio 18 koševa za Španjolsku u uvodnom dijelu finalne utakmice, a Evan Fournier bio je najuspješniji za Francusku u ovom dijelu igre s 11. No, iako je Španjolska vodila u prvom dijelu utakmice, košarka je i dalje košarka, odnosno nepredvidiv sport, u kojem se sve može okrenuti naglavačke u samo nekoliko minuta. Tako je bilo i ovaj put. Francuzi su iz svlačionice izašli neprimjereno raspoloženiji i vrlo brzo zapravo potpuno istopili prednost suparnika. U samo tri minute prišli su samo tri poena zaostatka za Španjolcima, što je najavilo uzbudljiv nastavak posljednje utakmice ovogodišnjeg Europskog prvenstva.

Španjolska pomrčina ipak nije dugo trajala. Kad su Francuzi i više nego sigurno uhvatili suparnika, ovaj je ponovno snažno stisnuo gas. Košarkaši u bijelim dresovima s nekoliko preciznih šuteva iz daljine ponovno su stvorili sigurnu prednost, što je uoči posljednje dionice dalo naslutiti da će zapravo sve završiti po željama Španjolske. Treća četvrtina završila je rezultatom 66:57 u korist Španjolske.I u posljednjem dijelu posljednje utakmice aktualnog Europskog prvenstva koje se trebalo igrati već 2021. godine, ali je zbog covida odgođeno za godinu dana, Španjolska je cijelo vrijeme držala Francusku na sigurnoj udaljenosti. Tu i tamo bio je francuski bljesak, ali to je bio samo – bljesak.

Španjolska je na kraju slavila u finalu rezultatom 88:76 i više nego zasluženo na tronu naslijedila Sloveniju koja je 2017. u finalu svladala Srbiju. Slovenska reprezentacija je na ovogodišnjem prvenstvu zauzela konačno šesto mjesto, ali još se dugo nećemo riješiti osjećaja da su mogli postići neprimjereno više... Dakako, kasno je za zvono. Sada je najbolja (opet) Španjolska, koja će barem sljedeće tri godine moći polagati titulu najbolje europske košarkaške reprezentacije...
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIBA (@fiba)

Kod Španjolaca najviše koševa u finalnom susretu postigao je Juancho Hernangomez (27), zatim Willy Hernangomez koji je izabran za najkorisnijeg igrača turnira (MVP), Lorenzo Brown (obojica po 14) i Jaime Fernandez (13). Kod Francuza najefikasniji je bio Evan Fournier (23), Thomas Huertel ubacio je 16 poena, Guerschon Yabusele 13.

Konačni poredak EuroBasketa 2022

1. Španjolska
2. Francuska
3. Njemačka
4. Poljska, 5. Grčka, 6. Slovenija, 7. Italija, 8. Finska, 9. Srbija, 10. Turska, 11. Hrvatska, 12. Ukrajina, 13. Crna gora, 14. Belgija, 15. Litva, 16. Češka, 17. Izrael, 18. Bosna i Hercegovina, 19. Estonija, 20. Bulgarska, 21. Gruzija, 22. Nizozemska, 23. Madžarska, 24. Velika Britanija 

Sljedeće Europsko prvenstvo u košarci održat će se 2025. godine, kada će ga ponovno zajednički organizirati četiri zemlje, Latvija, Cipar, Finska i Poljska. Već sljedeće godine na rasporedu je i Svjetsko prvenstvo koje će se održati od 25. kolovoza do 10. rujna u tri zemlje: Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.