Prava sramota za krvnike Slovenije, domaćini liju guste suze tuge

Stari rivali Francuska i Španjolska odmjerit će snage u finalu Europskog prvenstva u košarci. Prvi su s neumornim Poljacima igrali na pretposljednjem postolju, drugi su domaćima prekinuli snove.

Poljaci su se u polufinalu Eurobasketa sučelili s Francuskom i doživjeli pravi debakl. Prava sportska sramota. Francuzi su slavili s 41 košem prednosti! Nijemci su imali šansu, no Španjolci su ipak bolji.

Prava sramota za krvnike Slovenije, domaćini liju guste suze tuge FIBA/fotomontaža
17. 9. 2022

"Nismo rekli zadnje!" kipjeli su u taboru poljske reprezentacije nakon senzacionalne pobjede nad Slovenijom. Uvjereni da mogu napraviti još jedan korak naprijed... No krvnici slovenske izabrane vrste brzo su dobili otrežnjujuću pljusku. I to kakav bolan šamar! Poljaci su se u polufinalu Eurobasketa sučelili s Francuskom i doživjeli pravi debakl. Prava sportska sramota. Francuzi, koji su - zanimljivo - morali priznati premoć Sloveniji u pretkolu, slavili su s 41 bodom prednosti!

Da, dobro ste pročitali... Prva polufinalna utakmica Europskog prvenstva u košarci završila je uvjerljivom pobjedom Francuske 95:54. Kod Francuza najefikasniji na terenu bio je Guerschon Yabusele koji je postigao 22 poena. Među Poljacima nitko nije stigao do dvoznamenkastog broja.

Kapetan Mateusz Ponitka, koji je protiv Slovenije upisao 26 poena, 16 skokova, 10 asistencija i tri ukradene lopte, ovoga je puta imao neprimjereno loš dan. Postigao je samo sedam poena, imao jedan skok i dvije asistencije. Ali morao je biti toliko razigran protiv Slovenaca...

"Francuska je dominirala terenom. Od prvog trenutka utakmica nije išla prema našim željama i planovima. Ipak, moram čestitati i svojim štićenicima i svim poljskim navijačima. Borili smo se i još uvijek smo u igri za medalju .. Mnoge momčadi su već bile kod kuće... Zato smo ponosni što smo još uvijek ovdje. Idemo uzdignute glave u utakmicu za treće mjesto," rekao je poljski izbornik nakon teškog poraza Igor Miličić

Ako je prva polufinalna utakmica bila tek igra mačke i miša, druga je bila prava košarkaška poslastica. Nijemci i Španjolci bili su ravnopravna borba. Prvo je bilo bolje Španjolcima, a onda su se probudili Nijemci. U jednom trenutku činilo se da je Španjolska u gubitničkoj poziciji, ali... No, košarkaši u crvenim dresovima su se trgli u završnici napetog susreta i odličnom igrom u posljednjoj četvrtini (31:20) izborili si mjesto u velikom finalu.

Španjolska je pobijedila Njemačku rezultatom 96:91. Najviše koševa za pobjednike ubacio je Lorenzo Brown (29), Willy Hernangomez 16. Dennis Schröder bio je najefikasniji kod Nijemaca, ali ni njegovih 30 koševa nije bilo dovoljno Njemačkoj za plasman u finale.

U nedjelju će završiti 41. prvenstvo Starog kontinenta. Utakmica za treće mjesto počinje u 17.15 sati u Mercedes-Benz Areni, a finale se igra u 20.30 sati. Španjolci će loviti svoj četvrti naslov europskih prvaka, Francuzi drugi. Španjolska će u finalu nastupiti deseti put, Francuska četvrti. Tko bude slavio, zamijenit će na tronu Sloveniju koja je u finalu 2017. svladala Srbiju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.