170 uhićenih! Kanadski su policajci konjicom, palicama i suzavcem ispraznili glavni prosvjedni kamp

Policija u Ottawi u Kanadi rabila je i konjicu, a pod kopitima pala je i prva žrtva prosvjeda. Snage sigurnosti koristile su i taktička vozila i snajperiste i ispraznila je u subotu glavni protestni kamp palicama i suzavcem. Samo u subotu uhićeno je oko 170 osoba, a zaplijenjeno 38 vozila, javljaju strani mediji.
 

170 uhićenih! Kanadski su policajci konjicom, palicama i suzavcem ispraznili glavni prosvjedni kamp Freedom Conwoy/FB
20. 2. 2022

Kanadska policija suprotstavila se prosvjednicima u subotu velikom snagom, uključujući taktička vozila i snajperiste. Prosvjednici su, između ostalog, odgovorili plinskim bocama i dimnim bombama, stvarajući ljudski lanac, pjevajući kanadsku himnu i vičući "Sloboda!".
 

Do poslijepodneva policija je većim dijelom ispraznila glavni prosvjedni kamp u Wellington Streetu ispred kanadskog parlamenta. Teglili su kamione i rušili šatore i štandove koje su postavili prosvjednici, navodi francuska novinska agencija AFP. Kako javlja britanski BBC, policija je zaplijenila 38 vozila, uhitila najmanje njih 170.

Šef policije Steve Bell rekao je na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare da je postignut "značajan napredak", iako je rekao da operacija još nije dovršena. Prema njegovim riječima, policija je od početka akcije uhitila 170 osoba, od kojih 47 u subotu.

Ponašanje prosvjednika opisao je kao "agresivno i agresivno". Sukobi prosvjednika koji su prkosili noćnoj hladnoći nastavili su se na ulicama oko parlamenta u noć. Između ostalog, prosvjednici su postavljali barikade i ispaljivali rakete, dok su organizatori prosvjeda pod nazivom Konvoj slobode optužili policiju za premlaćivanje i gaženje prosvjednika. Pozvali su svoje pristaše da odu kako bi izbjegli daljnju policijsku brutalnost.

Prosvjed je privukao do 15.000 ljudi u Ottawu, uključujući mnoge kamiondžije koji su blokirali područje vozilima.

Mnogi od njih su na zahtjev policije sami povukli svoja vozila, a policija je, kako je ispričala Bella, otvorila istragu o posjedovanju oružja. Također je najavio provođenje zakona i financijske sankcije protiv prosvjednika.
 

Prosvjed kanadskih kamiondžija, koji je potaknuo slične akcije i drugdje u svijetu, započeo je kao prosvjed protiv obveznog cijepljenja protiv covid-19 pri prelasku američke granice. Kampanja se tada proširila, a s njom i njezini zahtjevi; između ostalog, prosvjednici su tražili prekid svih mjera protiv krune.
 

Kanadski premijer Justin Trudeau, kojeg su mnogi kritizirali da je prekasno reagirao, upotrijebio je izvanredne zakonske ovlasti protiv prosvjednika koji su također privremeno zatvorili državnu granicu sa SAD-om.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.