Najavljen ciklus događanja posvećen Lumbarajskoj psefizmi

U Zagrebu je danas najavljen ciklus događanja posvećen Lumbarajskoj psefizmi, jednom od najznačajnijih spomenika grčke civilizacije u Hrvatskoj

Najavljen ciklus događanja posvećen Lumbarajskoj psefizmi Grad Zagreb
11. 3. 2019

Ciklus događanja posvećenih Lumbarajskoj psefizmi održat će se u Zagrebu od 11. ožujka do 27. studenog, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Arheološkome muzeju.

U okviru ciklusa tijekom kojeg će biti predstavljen hrvatski najpoznatiji i najistraživaniji grčki natpis - Lumbardska psefizma, održat će se znanstveno popularna predavanja, prezentacije aktualnih istraživanja s položaja Koludrt blizu Lumbarde na otoku Korčuli i predstavljanje rezultata rada na rekonstrukciji Lumbardske psefizme.

Psefizma iz Lumbarde, podsjetimo, monumentalni je kameni natpis koji dokumentira osnivanje grčke kolonije na otoku Korčuli, a jedan je od najznačajnijih spomenika grčke civilizacije u Hrvatskoj. 

Kako je pojasnio ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić, ciklus javnih događanja posvećen je popularizaciji ovoga iznimnog arheološkog spomenika. Također, Mihelić je najavio i rekonstrukciju postojeće psefizme novim ulomcima. 

"Početkom sljedeće godine novu rekonstruiranu psefizmu predstavit ćemo u Nacionalnom arheološkom muzeju Grčke u Ateni, a nakon toga se ona seli u Zagreb i bit će dostupna hrvatskoj i zagrebačkoj javnosti", kazao je.

"Vjerujem da će tematiziranje ovog, u svjetskim razmjerima važnoga arheološkog spomenika, naići na živ odaziv te da će posvjedočiti o važnosti i značaju hrvatskoga najpoznatijeg i najistraživanijeg grčkog natpisa", istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.