Naftni gigant BP smanjuje proizvodnju za 40% i ulaže milijardu dolara u zelenu energiju

BP će smanjiti proizvodnju nafte i plina za 50 posto do 2030, a ušteđeni novac uložiti će u razvoj s niskim udjelom ugljika - to će osigurati nula emitiranja stakleničkih i štetnih plinova.

Naftni gigant BP smanjuje proizvodnju za 40% i ulaže milijardu dolara u zelenu energiju Unsplash
7. 8. 2020

Britanska kompanija BP smanjit će proizvodnju nafte i plina za 40% i uložiti najmanje milijardu dolara u čistu energiju. To je postalo poznato iz plana korporacije koji planiraju provesti do 2030. godine.

Tvrtka je priopćila da planira povećati ulaganje s niskim udjelom ugljika deset puta na 5 milijardi USD do 2030. Tako planiraju postići nula emisija do 2050. dionice BP-a nakon ove objave porasle su 8 posto.

Predstojeće desetljeće je kritično za borbu protiv klimatskih promjena. Da bi se postigle potrebne promjene u globalnim energetskim sustavima, bit će potrebna pomoć i napori svih“, iz izjave BP-a

Tvrtka očekuje da će, ako porast temperature na Zemlji bude ograničen na 1,5 ° C, potražnja za fosilnim gorivima pasti za 75 posto. Ako je zagrijavanje manje od 1,5 ° C, potrošnja će se smanjiti za 50%. BP predviđa da će se proizvodnja nafte i plina smanjiti za najmanje milijun barela dnevno do 2030., što je pad za 40% u odnosu na 2019. Međutim, najveći dio godišnjih kapitalnih troškova kompanije u narednih pet godina i dalje će biti iz nafte i plina.

BP je također rekao da će uložiti 25 milijardi dolara u digitalne tehnologije istraživanja i uglavnom će koristiti već poznate zalihe nafte s postojećom infrastrukturom. Na taj način mogu uštedjeti novac koji će uložiti u dva glavna područja s niskim udjelom ugljika u budućnosti.

Tvrtka je također zainteresirana za proizvodnju i transport vodika, zakup ugljika, biogoriva i rješenja s niskim udjelom ugljika za industrijske tvrtke. Do 2030. godine ulaganja u zeleno poslovanje činit će otprilike trećinu troškova BP-a.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.