Japan do 2035. zabranjuje vozila na fosilna goriva!

Japanske vlasti rekle su da će zabraniti prodaju novih benzinskih vozila za 15 godina. Za sada planiraju povećati udio vozila s niskim emisijama.

Japan do 2035. zabranjuje vozila na fosilna goriva! Pixabay
4. 12. 2020

Japan želi zabraniti prodaju novih benzinskih vozila za 15 godina. Ova vladina inicijativa jedan je od koraka ka postizanju ugljične neutralnosti do 2050. Japan bi to mogao objaviti već sljedeći tjedan, a također će promovirati električna i hibridna vozila s poreznim olakšicama.

Premijer Suga Yoshihide najavio je u listopadu da će Japan do 2050. biti ugljično neutralan, što je natjeralo velike tvrtke da ograniče emisije ugljika. Aktivisti i UN dobro su prihvatili potez, ali Japan je još uvijek u velikoj mjeri ovisan o fosilnim gorivima, a vlada tek treba pružiti detalje o tome kako će ga nastaviti.

U prvoj fazi Japan će povećati udio prodanih vozila s niskim emisijama (hibridnih i električnih) na 50-70 posto do 2030. Sada je ta brojka oko 40 posto.

I druge su zemlje najavile smanjenje emisija. Primjerice, do 2035. svi će osobni automobili imati nula emisija. U međuvremenu je Velika Britanija postavila ambiciozniji cilj zabrane prodaje benzinskih i dizelskih vozila do 2030. godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.