EU je počela proizvoditi više čiste energije nego fosilnih goriva

Analitički centar Ember (Velika Britanija) objavio je izvješće o stanju na tržištu električne energije u zemljama EU u prvoj polovici 2020. godine: prema njegovim rezultatima, prvi put u povijesti, udio obnovljivih izvora energije: vjetar, solarna, vodena i biomasa) premašio je udio fosilnih goriva: uglja i prirodnog plina. To znači da je zelena energija prvi put nadvladala fosilna goriva u proizvodnji.

EU je počela proizvoditi više čiste energije nego fosilnih goriva Unsplash
24. 7. 2020

Kao rezultat, emisije ugljičnog dioksida iz energetskog sektora pale su za gotovo četvrtinu u prvih šest mjeseci 2020. godine.

Ukupni udio OIE (obnovljivi izvori energije) za šest mjeseci iznosio je 40%, a fosilnih goriva - 34%. Preostalih 26% proizvodnje osigurale su nuklearne elektrane.

Obnovljiva energija porasla je za 11% u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To se posebno dogodilo zbog postavljanja novih solarnih stanica i vjetroelektrana, kao i zbog povoljnih vremenskih uvjeta. Samo solarni i vjetrovi čine rekordnih 21% ukupne proizvodnje električne energije u Europi. U nekim je zemljama ta brojka značajno veća: 64% u Danskoj, 49% u Irskoj i 42% u Njemačkoj.

Autori studije kažu da je potražnja za električnom energijom u EU pala za 7% zbog pandemije koronavirusa, ali čak i tako, proizvodnja obnovljivih izvora energije porasla je za 11%, uglavnom zbog vjetroelektrana i solarnih instalacija.

Stručnjaci napominju da će ovaj trend tek dobiti na značaju. Međutim, za postizanje cilja neutralnosti ugljika do 2030. to nije dovoljno: potrebno je uvesti godišnje dva do tri puta više vjetroelektrana nego u posljednjem desetljeću.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.