MORH: Grčka poslala humanitarnu pomoć Hrvatskoj

Iz Grčke je zrakoplovom u Hrvatsku stiglo 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje.  

MORH: Grčka poslala humanitarnu pomoć Hrvatskoj Ravnateljstvo civilne zaštite
4. 1. 2021

U Hrvatsku je kasno sinoć stigao avion Helenskog ratnog zrakoplovstva C-130 kojim je Grčka poslala humanitarnu pomoć za potresom pogođena područja u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane RH.

Zrakoplov Helenskog ratnog zrakoplovstva su u zagrebačkoj zračnoj luci dočekali državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, veleposlanica Helenske Republike Antonia Katzourou, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec.

Državni tajnik Jakop zahvalio je grčkoj veleposlanici u ime ministra obrane Marija Banožića na velikodušnoj pomoći Grčke i u ime svih građana Hrvatske kojima će ova pomoć biti pružena.

U ova nepredvidiva i izazovna vremena svaka pomoć i podrška je dobrodošla, a posebno kada je pružena u ovako kratkom vremenu jer je mnogo ljudi ostalo bez krova nad glavom te se zaista zahtijeva brza reakcija civilne zaštite i svih uključenih institucija. Posebno je važno pokazati unesrećenim ljudima kako nisu sami i kako podrška i pomoć stiže iz domovine, ali i izvan nje, od naših partnera, prijatelja i saveznika”, naglasio je Jakop.

Veleposlanica Helenske Republike Antonia Katzourou rekla je kako je ova pomoć mali znak solidarnosti za ljude koji su pogođeni ovom teškom nesrećom.

Istaknuvši kako i sami u svojoj zemlji imaju iskustva s potresima, nije im strano ni teško suosjećati te je izrazila nadu da će pristigla oprema pomoći i barem malo utješiti građane iz područja Hrvatske pogođenim potresom.

Pomoć iz Grčke stigla je u okviru odgovora zemalja članica Europske unije nakon što je Republika Hrvatska 29. prosinca aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu – program Unije namijenjen pružanju žurne pomoći, kojim je zatražena konkretna pomoć u obliku opreme i sredstava koji su procijenjeni kao najpotrebniji kako bi se pomoglo stanovništvu na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Iskazane su potrebe za zimskim šatorima, svjetiljkama sa zaštitom od PVC mreže, rasvjetnim balonima, tornjevima za osvjetljenje, električnim grijačima, sklopivim krevetima, vrećama za spavanje i kontejnerima za stanovanje.

Na poziv Hrvatske dosad se odazvalo 13 država članica Europske unije i Turska. Pomoć su ponudile Rumunjska, Češka, Slovenija, Italija, Švedska, Litva, Grčka, Austrija, Bugarska, Mađarska, Portugal, Slovačka i Francuska.

Sličan poziv je uputila i Albanija prošle godine, 26. studenog 2019., nakon razornog potresa magnitude 6,4 na koji se Republika Hrvatska odazvala stavljanjem na raspolaganje dva helikoptera Mi-171 Sh s dvije letačke posade iz sastava 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pružanjem pomoći prevoženjem, navode iz MORH-a.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.