Zoka ga otkantao! Milanović Piculu poslao na zadnje mjesto, pozicije 1, 2 i 3 sačuvali i Borzan i Matić i Jerković

On je kolateral velikog povratka Milanovića! Od 4 europarlamentarska SDP asa najgore je prošao Tonino Picula nakon velikog come backa Zorana Milanovića. Biljana, Fred i Romana bit će nositelji SDP liste za EP izbore, a najdugovječniji euro parlamentarac, još od 2013. ,morat će šansu potražiti sa zadnjeg 12. mjesta. Dalija Orešković je 5.

Picula teško podnosi poniženje koje mu je priredio Grbin: SDP se previše izložio zbog Milanovićevih ambicija!

Zoka ga otkantao! Milanović Piculu poslao na zadnje mjesto, pozicije 1, 2 i 3 sačuvali i Borzan i Matić i Jerković Nel Pavletić / Pixsell
26. 3. 2024

Tonino Picula nije bio među prvih 5 Sdepeovaca po izboru Peđe Grbina pa je zamolio da starta na izborima za Euro parlament sa zadnjeg 12. mjesta, nadajući se kako će preferencijalnim glasovima ostati u Bruxsellesu. Zanimljivo, on je naš najdugovječniji i najiskusniji euro parlamentarac i ovakva startna pozicija teško da će mu omogućiti kontinuitet.

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula bio je gost Igora Bobića u N1 Studiju uživo u kojem su razgovarali o nadolazećim parlamentarnim izborima te potezu Zorana Milanovića, ali i tome zašto se našao posljednji na listi za ulazak u Europski parlament.

“Na listi za EU parlament koju je sinoć usvojio glavni odbor SDP-a, na posljednjem sam 12. mjestu. Nadam se da će građani znati prepoznati i podržati ono što sam radio u proteklih pet godina u Europskom parlamentu. Ozbiljno bavljenje politikom znači izlazak iz zone komfora i preuzimanje rizika”, rekao je SDP-ovac Tonino Picula. Navodi da to zašto se ne nalazi na prva tri prolazna mjesta na listi za Europski parlament je prije svega pitanje za predsjednika stranke i Predsjedništvo stranke.

“Pretpostavljam da je Peđa Grbin imao najbolje namjere sastaviti listu za Europski parlament. Ja na toj listi nisam bio na onom mjestu za koje smatram da je primjereno s obzirom na moje rezultate u mandatu. Nakon toga sam sugerirao da pokušam osvojiti novi mandat natječući se na posljednjem mjestu.

Ovo nije prvi put…


Već sam bio puno puta u situaciji u kakvoj se nalazim, zadnji put sam voljom Zorana Milanovića završio na petom mjestu, ali sam podrškom građana osvojio rekordan broj preferencijalnih glasova. No, to nije jedan jedini put kad sam ja u SDP-u plivao protiv struje. Da podsjetim mlađe, također sam inicirao prvu postideološku koaliciju u RH kad sam se kandidirao za gradonačelknika Velike Gorice. Uspjeli smo, no to je stvorilo otpore u SDP-u” kazao je pa je dodao: “Obojica smo zaključili da ono što mi nudi Peđa Grbin mene ne zadovoljava. Rekao sam da to ne mogu prihvatiti, no volio bih se okušati u utrci za Europski parlament tražeći mandat od građana s posljednjeg 12. mjesta.”

Picula kaže da je bio protiv toga da se istodobno bude i kandidat za Europski parlament, ali i za mjesto u Saboru.

“Nisam htio prihvatiti da budem na posljednjem mjestu u prvoj izbornoj jedinici. Prirodnije je da se stranke natječu držeći se nekog postulata, SDP ima svakojaka iskustva. 2020. godine mi je Davor Bernardić isto nudio, rekao sam mu da ne želim i da sam zadnji političar u zemlji koji se smije poigravati s tim dvostrukim izbornim lice i naličjem. 2016. u izborima za predsjednika SDP-a netko je rekao da se strankom ne može upravljati iz Bruxellesa, ja to nisam ni rekao, no ta se vijest proširila i ozbiljno me limitirala u mojim ambicijama da postanem predsjednik SDP-a”, rekao je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.