Microsoft otpustio 70 zaposlenika i zamijenio ih umjetnom inteligencijom

Algoritam će pisati, odabrati i nadzirati web mjesto s vijestima.

Microsoft otpustio 70 zaposlenika i zamijenio ih umjetnom inteligencijom Pixabay
1. 6. 2020

Seattle Times i The Guardian izvijestili su da je Microsoft smanjio sedamdesetak novinara i zamijenio ih AI. Radili su u MSN agregatoru vijesti i bili su odgovorni za odabir, uređivanje i kuriranje priča. U tvrtki će ostati zaposlenici koji puno radno vrijeme rade kod Microsofta.

Microsoft je napomenuo da procjenjuju broj zaposlenih i pokušavaju automatizirati dio svojih procesa. U isto vrijeme, ako im rezultat rada AI-a ne odgovara, oni se mogu „preusmjeriti“ i angažirati izvođače za pisanje i uređivanje vijesti. Tvrtka je naglasila da smanjivanje radnih mjesta "nije povezano s pandemijom".

Mediji su primijetili da je ovo jedan od prvih slučajeva kada je Microsoft javno otpustio zaposlenike i zamijenio ih umjetnom inteligencijom (AI). Jedan od otpuštanIH koji je razgovarao sa The Guardianom bojao se da bi AI mogao nenamjerno prekršiti "stroga urednička pravila", poput ne uklanjanja nasilnog sadržaja. No, mjera će omogućiti tvrtki uštedu desetaka tisuća dolara.

Baidu je prethodno predstavio Vidpress, alat koji može kreirati samo kratke videozapise na temelju kratkih vijesti. AI algoritam temeljen na AI može proizvesti do tisuću videozapisa dnevno - tvrtke urednici vijesti mogu ručno objaviti samo 300-500 videozapisa dnevno. Vidpress stvara dvominutne videozapise rezolucije 720p u dvije i pol minute, dok ljudima to treba najmanje 15 minuta.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.