SAD domaćin AI natjecanja robota-pilota koji će u budućnosti zamijeniti vojne pilote

Zbog pandemije koronavirusa, Sjedinjene Države neće provoditi natjecanje novih boraca "licem u lice". Zamijenjeno ga je nadmetanjem AI algoritama koji će upravljati zrakoplovom.

SAD domaćin AI natjecanja robota-pilota koji će u budućnosti zamijeniti vojne pilote Pixabay
10. 8. 2020

Zbog pandemije koronavirusa, Agencija za napredne istraživačke projekte obrane (DARPA) neće provesti "licem u lice" ispitivanja novih boraca. Oni će biti zamijenjeni konkurencijom algoritama neuronskih mreža AlphaDogfight Trials. Održat će se online - sudionici i gledatelji događaja moći će ih gledati putem interneta. Borci će se kontrolirati algoritmima umjetne inteligencije (AI) koji će simulirati zračnu borbu.

Ministarstvo obrane pokrenulo je AlphaDogfight Trials kako bi proširilo svoju razvojnu bazu AI putem programa Air Combat Evolution (ACE). Cilj ACE-a je automatizirati borbu u zraku i izgraditi povjerenje pilota u umjetnu inteligenciju (AI) kako bi mogli letjeti zrakoplovima. Istraživači su uvjereni da će novi sustav moći voditi zračne borbe brže i učinkovitije od ljudi, značajno smanjujući radno opterećenje pilota i dajući mu vremena za donošenje taktičkih odluka u većoj borbenoj misiji.

U siječnju ove godine DARPA je provela drugi krug ispitivanja u kojem su sudionici predstavili napredne AI algoritme. Na njemu su algoritmi neuronske mreže koje je stvorilo osam sudionika vodili zračnu bitku sa sustavom umjetne inteligencije konvencionalnog neprijatelja. Bitke između algoritama vodile su se jedan na jedan na relativno niskoj razini težine.

U trećem krugu sudjelovat će osam timova koji će predstaviti svoje algoritme u turnirskom načinu. Posljednjeg dana najbolja četiri AI-a borit će se za naslov prvaka pojedinačno. Potonji tim imat će priliku testirati svoj algoritam protiv živog pilota američkih zračnih snaga.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.