Mediji u eteru i Grmoja u Saboru zagrmili na Plenkovića i u ekspresnom ga roku natjerali da odustane od kupovine 273 i tko zna još koliko limuzina. Ma gdje sada majstori?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na današnje pitanje u Saboru samo koji sat od izazvane medijske pompe o kupnji vozila, Andreju Plenkoviću pitanje je postavio zastupnik Mosta, Nikola Grmoja. - Tražimo smanjenje potrošnje države. Ne možete sada nabavljati automobile. Sav novac dajte u gospodarstvo, ljutio je zborio Grmoja. Plenković mu je odgovorio da će nabavka limuzina smjesta biti stornirana. - Nema kupovine auta u krizi”, naglasio je Plenković.

Nezamislivo, no u Hrvatskoj moguće.

Mediji u eteru i Grmoja u Saboru zagrmili na Plenkovića i u ekspresnom ga roku natjerali da odustane od kupovine 273 i tko zna još koliko limuzina. Ma gdje sada majstori? Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
18. 3. 2020

Na ovakvu odluku Vlade koja se događa u jeku globalne zdravstvene i sigurne nadolazeće ekonomske krize brzo su počeli stizati komentari nezadovoljne javnosti, a jedan od najoštrijih kritičara je znanu anlitičar Davor Huić koji je napisao: - Nemoj gledati što pričaju nego što rade. Najvažnija mjera za pomoć gospodarstvu je to što nabava 200-tinjak automobila nesmetano ide dalje. To je poruka. Tisuće ljudi ostaju bez posla, ali mi vozimo dalje po svom.

Na njegov Facebook postu otvorila se žestoka rasprava u kojem se unisono osuđuje ovakvo postupanje Vlade. Tako je jedan policajac zgrožen tom odlukom, tim prije, jer kako kaže: - Da ne govorimo da mi u MUP-u nemamo osnovne zaštitne opreme!

Profesora Branka Smerdela ovo je grozno. Eto što je napisao: - Podsjetilo me na tenkove M 84. poslane u Kuvajt, umjesto u pomoć Vukovaru!

U međuvremenu pod pritiskom javnosti i gluposti Andrej Plenković najavio odustajanje od ove stupidne ideje. 

Središnji državni ured za središnju javnu nabavu objavio je na svojim internetskim stranicama savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za nabavu novih automobila. Jučer išlo savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima koji pripremaju ponude. Dakle, tek pripremaju... U dokumentaciji o nabavi na 50 stranica detaljno su propisani uvjeti koje zainteresirani gospodarski subjekti trebaju ispuniti kako bi pristupili postupku javne nabave.

Republika Hrvatska tako, preko ureda za javnu nabavu potražuje 273 automobila, od čega 159 osobnih automobila, 14 presretača, 46 motocikala, 19 automobila za obavljanje očevida prometnih nesreća, 25 automobila srednje klase i 5 automobila više srednje klase.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.