Mađarska ponovno postrožuje ulazak u zemlju kako bi spriječila porast slučajeva COVID-19

Mađarska od srijede ponovo uvodi ograničenja ulaska u zemlju kako bi se spriječilo širenje koronavirusne infekcije, izvještava Reuters o Gergelyju Gulyasu - šefu administracije mađarskog premijera Viktora Orbana.

Mađarska ponovno postrožuje ulazak u zemlju kako bi spriječila porast slučajeva COVID-19 Unsplash
12. 7. 2020

Prema Agenciji, ova odluka povezana je s porastom infekcija COVID-19 u Europi ali i Hrvatskoj. U svibnju je Mađarska ukinula većinu ograničenja ulaska koje je nametnuo koronavirus i otvorila svoje granice za građane zemalja Europske unije i susjednih država koje nisu članice EU. Prema Goulasu, uvođenje ograničenja potrebno je kako bi se izbjeglo ponovno uvođenje mjera unutar zemlje.

Prema novim pravilima, mađarski državljani moraju biti podvrgnuti liječničkom pregledu i 14-dnevnoj karanteni nakon povratka kući iz zemalja visokog rizika koja su klasificirana kao "žuta" i "crvena" zona. To se može izbjeći samo predstavljanjem negativnih rezultata ispitivanja za COVID-19.

Isto pravilo primjenjivat će se na strance koji dolaze iz zemalja svrstanih u "žutu" zonu, a strancima iz zemalja u "crvenom" području bit će zabranjen ulazak u Mađarsku.

Zemlje žute zone obuhvaćale su Rusiju, Srbiju, Bugarsku, Portugal, Rumunjsku, Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Najopasnija "crvena" zona obuhvaća, među ostalim, Albaniju, Crnu Goru i Ukrajinu. Popis zemalja redovito će se pregledavati.

Do danas je u Mađarskoj otkriveno više od 4.200 slučajeva koronavirusa, a 595 osoba je umrlo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.