Nema više Kurza u politici - stiže Schallenberg! Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz povlači se iz politike, a razlog tome je rođenje njegova sina

- Sebastian Kurz podnio ostavku: Moja zemlja mi je važnija od mene! Bivši austrijski kancelar danas ponovio da su optužbe na njegov račun neutemeljene.

"Uvjeren sam da ću moći sve razjasniti", rekao je rezignirano, dodajući da je "samo čovjek s emocijama i greškama".


 Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz povlači se iz politike zbog, kako kaže, "rođenja sina", javljaju austrijski mediji, a i sam se oglasio priopćenjem za danas. Očekuje se da će ga naslijediti stranački kolega, ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Schallenberg (52) je dugi niz godina bio vodeći u austrijskoj vanjskoj politici. Prema njemačkoj novinskoj agenciji dpa, diplomat s međunarodnim iskustvom i znanjem nekoliko jezika ima slično čvrste stavove o migracijama. Evo što je sve kazao danas: - "Uvijek sam davao sve od sebe. Nadam se da sam odradio svoj dio da se lijepu Austriju malo pomakne u pravom smjeru. Imao sam osjećaj da me često proganjaju, ali to me je uvijek motiviralo da budem što bolji. Moj tim i ja smo radili gotovo danonoćno posljednjih 10 godina. Vlastitu obitelj sam zanemario", rekao je te dodao:

- "Nisam ni svetac ni zločinac! Kad mi se sin rodio, sve više sam postajao svjestan koliko lijepih i važnih stvari ima izvan politike. U politici morate biti 100 posto, a to sam ja bio zadnjih 10 godina. Posljednjih nekoliko mjeseci, tjedana i dana, međutim, strast za politikom je splasnula i njezin se plamen smanjio", kazao je i otišao.

Nema više Kurza u politici - stiže Schallenberg! Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz povlači se iz politike, a razlog tome je rođenje njegova sina DAINA LE LARDIC Copyright © European Union 2021
2. 12. 2021

"Kronen Zeitung" je prvi izvijestio na svojoj web stranici, a informaciju su potvrdili i APA-i u krugovima bliskim ÖVP-u. Kurz ima priopćenje najavljeno za 11.30. Bivši kancelar povlačenje je za "Kronen Zeitung" opravdao rođenjem sina u subotu. Kad je ugledao dijete, "kliknuo je", piše list.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sebastian Kurz (@sebastiankurz)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da podnosi ostavku na mjesto kancelara. U televizijskoj izjavi rekao je kako želi ostaviti prostora Austriji da ima stabilnu vladu u ovim teškim vremenima zbog pandemije. "Moja zemlja mi je važnija od mene", rekao je.

"Trebamo stabilnost", rekao je Kurz, dodajući da bi bilo neodgovorno dopustiti Austriji da sklizne u višemjesečni kaos u vrijeme kada se još bori s pandemijom.

Kriza austrijske vlade izbila je u srijedu dok je policija pretraživala prostorije kancelarkinog kabineta, ministarstva financija i Narodne stranke (ÖVP) zbog sumnje da je uski krug oko Kurza koristio proračunski novac i utjecao na njegovog prethodnika, čelnika stranke Reinholda Mitterlehnera, bio predstavljen u lošem svjetlo i tako utrli put Kurzu na čelu ÖVP-a.

U listopadu, nakon korupcijskog skandala i istrage, Kurz je dao ostavku na mjesto kancelara, naslijedivši bivšeg ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga. U sklopu skandala Kurz istražuju optužbe za pronevjeru i krivokletstvo. To je uglavnom njegova uloga u navodnom kupovanju pristranog medijskog izvještavanja i istraživanja javnog mnijenja novcem poreznih obveznika, a Kurz se nakon ostavke na čelo vlade vratio u saborske klupe, gdje je preuzeo vođenje zastupničke skupine ÖVP.

Očekuje se da će Kurzovi povjerenici naručiti istraživanja javnog mnijenja između 2016. i 2018., koja su pokazala značajniji pad popularnosti ÖVP-a od ostalih istraživanja javnog mnijenja. Očekuje se da će medijska grupa Österreich također zakupiti oglasni prostor u zamjenu za pravilno izvještavanje.
 

Vicekancelar i čelnik Zelenih Werner Kogler pozvao je u petak Narodnu stranku da imenuje novog kancelara, no Kurz je ipak inzistirao da neće podnijeti ostavku. Odbacio je sve navode, ali je priznao da među porukama koje su predmet istrage ima i njegovih, ali da ih je napisao u afektu i ne bi ih danas slao u takvom obliku.
 

https://twitter.com/nytimes/status/1446901285152772101?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1446901285152772101%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metropolitan.si%2Faktualno%2Fkancler-sebastian-kurz-odstopil-moja-drzava-je-zame-pomembnejsa-kot-sem-sam%2F%3Futm_source%3DMetropolitan.siutm_campaign%3Drelatedutm_medium%3Dlink

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.