YEEES! Hrvatska je u Schengenu! Rumunjskoj i Bugarskoj STOP! JEDNOGLASNO

Kakav samo dar za 2023.! Od 1. siječnja bez granica od Hrvatske do Finske, od Macelja do Portugala! Nažalost, Rumunjska i Bugarska nisu dobili glasove Austrije i Nizozemske i još će morati čekati.

Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe!

S prvim danom nove godine postajemo članica Schengena!

Bugarsku stopirale države koje su najveći investitori u njihovu zemlju!

YEEES! Hrvatska je u Schengenu! Rumunjskoj i Bugarskoj STOP!  JEDNOGLASNO Vlada / RH
8. 12. 2022

Od 1. siječnja bez granica od Hrvatske do Finske, od Macelja do Portugala! Nažalost, Rumunjska i Bugarska nisu dobili glasove Austrije i Nizozemske i još će morati čekati.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev žestoko je reagirao te je pozvao zemlje koje još nisu pristale na pristup Bugarske Schengenu da vrlo pažljivo razmotre da što brže Bugarska pristupi schengenskom prostoru. Kako je kazao, tim prije jer će jedino tako moći mobilizirati snage i sredstva s granica s Grčkom i Rumunjskom i preusmjeriti ih na vanjsku granicu EU, onu s Turskom.

"To znači da će te zemlje biti relaksiranije, da će Bugarska još čvršće čuvati ovu vanjsku granicu za EU. Bugarska je ispunila sve tehničke kriterije za članstvo u Schengenu od 2011. Bugarska je, u dobroj vjeri, izazvala dvije nove inspekcije prošlih mjeseci . Rezultati su izvrsni. Ne prihvaćamo kontinuirano nametanje dodatnih uvjeta koji su potpuno izvan kriterija za članstvo u schengenskom prostoru", istaknuo je Radev.

Šef bugarske države je rekao da očekuje rad na svim razinama diplomacije i izrazio nadu da će se pokazati razum.

"Krajnje je nelogično u uvjetima krize - sigurnosne, gospodarske, socijalne, da Bugarsku i Rumunjsku držimo izvan schengenskog prostora. To dovodi do gubitka gospodarskih prilika, vodi do snažne prepreke ne samo našim gospodarstvima. Hajdemo ne zaboravite tko je najveći investitor u Bugarskoj - Nizozemska, tko je drugi najveći investitor u Bugarskoj - Austrija. I apeliram na državne čelnike ovih zemalja da ne idu protiv vlastitog posla, koji ima koristi od dobrih uvjeta koje Bugarska Uvjeren sam da će iduće godine, marljivo radeći, i Rumunjska i Bugarska pristupiti schengenskom prostoru", dodao je.

I z Rumunjske još nema reakcija!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.