Ljevica i njihovi mediji podgrijavaju rat, a jedino su Vatikan i Mađarska na strani mira

- Čim Washington kaže ne ratu, doći će do prekida vatre, kazao je Viktor Orbán te izjavio je kako Mađarska želi ostati izvan sukob, no naglasio je kako je to sve teže, jer zapravo već bukti 3. svjetski rat i kako mir zahtijeva snažnu vojsku:

- Mađarska je već izgubila ratove i teritorije, pa je potrebno biti dovoljno jak! Jačat ćemo i mi vojsku, jer u Ukrajini ne ginu ni Nijemci, ni Talijani, ni Francuzi..., već od EU naroda samo Mađari. Moramo povećati broj vojnika, povećati njihovu predanost, profesionalnu svijest i obučenost te ih opskrbiti suvremenim naoružanjem.

Ljevica i njihovi mediji podgrijavaju rat, a jedino su Vatikan i Mađarska na strani mira Viktor Orban / FB
10. 3. 2023

Mađarski premijer je prvi progovorio o rusko-ukrajinskom ratu, prema kojem zapadni čelnici bukte u ratnoj groznici. Viktor Orbán je u intervjuu Radiju Kossuth također istaknuo da je Vatikan jedini ostao izvan rata, uz Mađarsku. 
 
- Prije godinu dana svi smo se nadali da oružani sukob neće eskalirati u pravi rat i da će uskoro završiti. Međutim, nakon godinu dana, rat je puno grublji i okrutniji nego što smo mislili, rekao je premijer Viktor Orbán u svom petkom jutarnjem intervjuu za Radio Kossuth.
Prema njegovim riječima koje prenosi i Index.hu https://index.hu/gazdasag/2023/03/10/energetika-energia-veszelyhelyzet-kormany-beruhazas-gazeromu/, umjesto da se svi založe za mir, javno mnijenje se jako podijelilo. Istaknuo je kako je broj žrtava s obje strane u porastu, no niti jedna strana ne daje realne podatke o njihovu broju, no broj mrtvih je sigurno preko 100.000, a broj ozlijeđenih puno veći. Kako je rekao, rat i inflacija problem su ne samo Europe, nego i cijelog svijeta.

“Čelnici zapadnog svijeta gore od ratne groznice”, rekao je premijer, dodavši da on te govore nastoji slušati mirno.

Nikada nismo bili toliko blizu da lokalni rat postane svjetski rat, a šanse da se to dogodi su svakim danom sve veće, naglasio je Viktor Orbán. Prema njegovim riječima, jedino su Mađarska i Vatikan stvarno na strani mira. Čak i ako želimo biti anđeli, interesi uvijek ulaze u scenu, a tako je i sada, rekao je. Dodao je: ne želi imenovati konkretne zemlje koje su za rat, ne želi pokretati nepotrebne rasprave, jer "Mađarska ima dovoljno rasprava".

Treba nam jaka vojska

Premijer Viktor Orbán također se dotaknuo činjenice da postoji situacija kada je nečija zemlja napadnuta i mora se braniti. Kako je rekao, Mađarska je već izgubila ratove i teritorije, pa je potrebno biti dovoljno jaka, zbog čega je također važno da zemlja ima jaku vojsku.

"Za to su potrebni domoljubni ljudi, da kad je nevolja ne žele bježati, nego žele zaštititi svoju zemlju", rekao je i dodao da to nije samo za muškarce.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno da Oružane snage Mađarske mogu udariti, a ne "samo imati znamenje na prsima".

Važnom stvari nazvao je i razvoj oružanih snaga jer se, smatra, zemlja može braniti samo modernom vojskom. Moramo povećati broj vojnika, povećati njihovu predanost, profesionalnu svijest i obučenost te ih opskrbiti suvremenim naoružanjem, nabrojio je premijer. “Mir zahtijeva snagu”, istaknuo je. Prema premijerovim riječima, lijevi političari su na strani rata. No, kako je rekao, ne samo lijeve stranke, već i lijevi mediji su također proratni. Prema njegovim riječima, to je zato što se financiraju iz inozemstva.

Dolari nisu samo kod stranaka, već i kod medija, od njih se očekuje da budu za rat

Istovremeno, premijer Mađarske je želio biti oprezan u pogledu situacije u Europi. Prema njegovim riječima, o poratnom stanju može se govoriti ako se govori i o ishodu rata. Međutim, "izlažemo zemlju najgorim napadima ako spekuliramo o takvim stvarima", rekao je.

Kao odgovoran političar ne mogu o tome spekulirati, ali imam predodžbu o mogućim ishodima rata, dodao je Viktor Orbán. Pritom je dodao: Otvorila se velika prilika za one koji žele promijeniti tradicionalne odnose snaga.

Prema njegovom mišljenju, "Sjedinjene Države stoje iza Ukrajinaca koji se herojski bore", a čim Washington kaže ne ratu, doći će do prekida vatre.

S tog je stajališta spomenuo da ako se Donald Trump kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine i ako pobijedi to bi moglo dovesti do promjene ratne situacije.

Jednoznamenkasta inflacija

U intervjuu se premijer dotaknuo i inflacije za koju je već više puta obećao da će do kraja godine biti jednoznamenkasta. No, dodao je, o rasporedu su mišljenja podijeljena, ali se o ovoj raspravi ne može sada odlučiti. Najvažnije je da se do kraja godine financijsko pogoršanje mora smanjiti ispod 10 posto.

Vlada Mađarske je za to donijela potrebne propise - istaknuo je Viktor Orbán. "Ovih dvadeset mjera je općeprihvaćeno", dodao je i dodao kako vjeruje da će mjere donijeti očekivane rezultate.

Prema mom više od trideset godina iskustva, kada bi se sankcije ukinule sutra ujutro, stopa inflacije bi se odmah prepolovila i nastavila padati, rekao je mađarski premijer, ali je odmah dodao da za to ne vidi nikakve šanse.

"Ne možemo poništiti politiku sankcija i nemamo ovlasti staviti veto na sankcije", rekao je. Rekao je: "iza nas je deset bitaka, a do sada smo ovu uspješno vodili s Péterom Szijjártóom".

Tri velika spora s Bruxellesom

Tri su glavna sporna pitanja između Europske unije i Budimpešte, rekao je Viktor Orbán. Također ih je imenovao:

migracija
rat, sankcije
rodno pitanje

Za potonje je rekao da u Bruxellesu traže da se ukine prioritet roditelja, ali Mađarska inzistira da je odgoj djece odgovornost roditelja i da ne smiju dobivati ​​obrazovanje na koje ne pristaju.

Prema Bruxellesu, nisu roditelji ti koji su odgovorni za odgoj djece, već aktivisti koji zastupaju sve vrste modernog idealizma, rekao je premijer.

No, prema njegovim riječima, roditelji imaju pravo zaštititi svoju djecu i s pravom očekuju da im aktualna vlast pomogne u zaštiti djece. Po njegovom mišljenju, to je toliki jaz između Bruxellesa i Budimpešte da se ne može premostiti; "a kako mi nećemo popustiti, morat će Bruxelles", zaključio je Viktor Orbán.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.