Letjelica lansirana iz Zakarpatja, cca. 700 km od Zagreba, u Mađarsku ušla u Csengeru, sunovratila se na Jarun, hrvatski Hayde Park

OTKRIVAMO PUTANJU 6 tona teškog drona tipa TU-141! Mađari su otkrili kako je letjelica velika poput borbenog lovca uletjela u Mađarsku nakon tri minute leta kroz Rumunjsku i to u graničnom mjestu Csengeru, koji se nalazi pedesetak km sjeverozapadnije od rumunjskog grada Satu Marea (120.000 stanovnika). Pretpostavlja se kako je letjelica lansirana negdje 700 km od Zagreba, blizu ukrajinskog mjesta Dubove, koje se nalazi svojih stotinjak kilometara južnije od Ivano Frankivska, grada s 237.889 stanovnika kojeg zadnja dva dana žestoko raketiraju i napadaju ruske snage. 

U petak se u zračnom prostoru Mađarske, na sjeveroistoku zemlje, dogodio događaj sličan noćnom, no tada je vodstvo Oružanih snaga Mađarske odlučilo poslati Gripene kontrolirati incident. O svemu više piše mađarski portal Index.hu https://index.hu/kulfold/2022/03/11/haboru-oroszorszag-ukrajna-dron-magyar-legter/

Ovaj put nisu reagirali. Pitanje je zašto.

Letjelica lansirana iz Zakarpatja, cca. 700 km od Zagreba, u Mađarsku ušla u Csengeru, sunovratila se na Jarun, hrvatski Hayde Park START/cart
11. 3. 2022

Ministar vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjártó rekao je kako "zagrebački dron" jučer nije bio usamljeni slučaj i kako postoje dva slična slučaja koja su trebala dignuti mađarsku protuzračnu obranu i njihove Gripene.

Služba za zaštitu zračnog prostora Oružanih snaga Mađarske je 10. ožujka 2022. u zračnom prostoru Mađarske otkrila "leteći objekt" u zračnom prostoru Mađarske, koji se s vremena na vrijeme mogao detektirati na radarskom ekranu. O tome piše mađarski portal Inedx.hu https://index.hu/kulfold/2022/03/11/haboru-oroszorszag-ukrajna-dron-magyar-legter/

Leteći objekt, kako je dokazano, bio je dron tipa TU-141. Dron je ušao u Mađarsku u Zakarpatju, u mjestu Csengeru, na samoj granici s Rumunjskom.

Nakon ulaska u Mađarsku bio je, kako kažu Mađari, cijelo vrijeme pod kontrolom te je napustio zračni prostor naše susjedne zemlje koja nas nije alarmirala. Samo sedam minuta kasnije letjelica se sunovratila na glavni grad Hrvatske.

Naprosto nevjerojatno da protuzračna obrana NATO saveza, jer sve tri države su njene članice, nije reagirala. Mnoštvo je pitanja ne samo za umiješane države već i za sam NATO. To se naprosto nije smjelo dogoditi i po proceduri su borbeni lovci, prije svega Mađarske, morale "skinuti" dron koji je lansiran na zapadu Ukrajine.

U petak se u zračnom prostoru Mađarske, na sjeveroistoku zemlje, dogodio događaj sličan noćnom, no tada je vodstvo Oružanih snaga Mađarske odlučilo poslati Gripene kontrolirati incident. Ovaj put nisu reagirali. Pitanje je zašto.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó u svojoj je objavi na Facebooku izvijestio i o trećem incidentu, prema kojem je Gripen poletio u poslijepodnevnim satima nakon što je na radaru otkriven još jedan signal da je zračni prostor Mađarske narušen. Gripeni su poslani u nebo, ali ovaj put nije otkriven upad.

Ministar vanjskih poslova Mađarske je istaknuo da su čelnici zainteresiranih država - Rumunjske, Mađarske i Hrvatske - u stalnim konzultacijama i s NATO-om o svim takvim pitanjima.NATO je rekao da su pratili rutu vozila, a jedan je dužnosnik rekao da je sustav zračne i proturaketne obrane međunarodne organizacije pratio let robota u zraku. Ma što to značilo. Letjelica je proputovala točno 650 km kroz NATO zračni prostor i zabila se u glavni grad jedna od članica NATO saveza. Nevjerojatno, ali upozoravajuće.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.